Verstreken: Ontmoet een Middeleeuwer (2016)

Ontmoet een Middeleeuwer! Het UCMS (Utrechts Centrum voor Middeleeuwse Studies) verbindt wetenschappers die de middeleeuwen onderzoeken in de verschillende onderzoeksinstituten van de Universiteit Utrecht.

Credits: Collectie Universiteitsbibliotheek Utrecht via Utrecht Center for Medieval Studies

In navolging van de succesvolle bijeenkomst tijdens het Weekend van de Wetenschap vorig jaar vertellen tijdens deze sessie in 2016 opnieuw vijf mediëvisten, verbonden aan het Utrecht Centre for Medieval Studies, over hun onderzoek. Centraal hierin staat de middeleeuwse mens die, hoewel van ons gescheiden door vele eeuwen, toch in zoveel opzichten op ons lijkt. Van hooggeleerde theologen tot een geletterde goudsmid, middeleeuwers uit allerlei rangen en standen komen weer tot leven door het bestuderen van de – veelal geschreven – bronnen die ze hebben nagelaten.

Het programma is als volgt:

13:30-13:40: Introductie 13:40-13:55: Mark Vermeer, MA: ‘Gielis van Dusel, priester, notaris en dorpsschrijver’ 13:55-14:10: prof. dr. Mariken Teeuwen: ‘Ontmoetingen in de marges van vroegmiddeleeuwse handschriften: Johannes, Lupus, Florus’ 14:10-14:25: prof. dr. Bart Besamusca: ‘Jacob Bellaert, boekverkoper in Haarlem’ 14:25-14:40: prof. em. dr. Paul Wackers: ‘Wie was Willem?’ 14:40-14:55: prof. dr. Katell Lavéant: ‘De zuiplap, de bedelaar en de zot: feestvieren in de late middeleeuwen’ 14:55-15:15: Mogelijkheid tot vragen en afsluiting

De zaal is toegankelijk vanuit de Universiteitsbibliotheek op Drift 27. Bij binnenkomst kunt u, vlak voor de detectiepoortjes van de bibliotheek, rechts door de glazen deuren naar de tuinen. Als u tot het einde doorloopt, komt u uit bij de ingang van Drift 21. Sla hier rechtsaf het hoofdgebouw in. Bij aankomst in het atrium treft u de Sweelinckzaal aan uw rechterhand. De route is ook aangegeven middels wegwijzers.

Naam organisatie Utrecht Centre for Medieval Studies
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 1 oktober 2016: 13:30 - 15:30 uur
Adres Sweelinckzaal (ingang via Drift 27)
Drift 21
3512BR Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.