Verstreken: Night University: Het veilige pad (2016)

Night University is een groots, innovatief festival op de campus van Tilburg University. Dompel je onder in een combinatie van wetenschap en vermaak. Kies jij voor het veilige pad?

Credits: Bart van Overbeeke voor Tilburg University

Een hele nacht lang bruist de campus van muziek, nachtcolleges, discussies, theater en workshops. Hoogleraren achter de draaitafels, een pop-up bieb, bijzonder griezelige en top secret experimenten, een echte Escape Room en wandelingen in het donker. Griezel mee met het thema: Face your Fears! Studenten, medewerkers, maar ook buurtbewoners, kinderen en andere geïnteresseerden zijn welkom. Tilburg University laat met dit gratis festival op een luchtige manier zien welke maatschappelijke waarde haar wetenschap heeft.

Het veilige pad

De overheid wil de burger beschermen tegen misdaad, oorlog, terrorisme en rampen. Is er een optimale balans in het recht van het individu en de bescherming van de maatschappij? Komt privacy niet te zeer in het geding om een hoger doel te dienen? Bezoek de programmaonderdelen over veiligheid en angst in het veilige pad.

Liever een andere route? Je kunt ook het duistere pad, het actietraject of de weg van de veerkracht lopen.

Face your Fears!
In een wervelende mix van bekende sprekers en artiesten, workshops en lezingen van hoogleraren en studenten worden bezoekers uitgedaagd hun angsten onder ogen te zien, of zelfs te overwinnen. Zijn zij klaar voor het voedsel van de toekomst? Durven zij te spreken in het openbaar? Zijn zij bang voor zwarte gaten, of de dood? En waarom hoeven zij niet bang te zijn voor de digitale samenleving? Deze en nog tientallen andere onderwerpen komen aan bod tijdens Night University.

18:45 uur Festival Mundial: Charles Groenhuijsen Festival Mundial is de trotse partner van Night University. Eind juni ontdek je tijdens Festival Mundial muziek, eten en culturen van over de hele wereld. Meer dan 150 acts uit meer dan 35 landen zorgen dat Mundial met recht een wereldfestival te noemen is. De wereldse verbondenheid, of het kosmopolitische van het festival is een doelstelling die Festival Mundial kenschetst. Tijdens Night University organiseert Mundial We Are Mundial, met Charles Groenhuijsen als bijzonder gastspreker.

20:00 uur Debat Reshoring: Do you dare to produce it yourself? Productie in lageloonlanden neemt af in populariteit. Besparen op loonkosten is steeds minder zaligmakend; steeds vaker kiest een bedrijf ervoor om productie (deels) naar eigen land terug te halen. Zo biedt het kansen aan mensen met een arbeidsbeperking en stimuleert het de economie.

20:00 uur Interview Food for Thought: Chief Credit Officer Rabobank Ab Gillhaus De studenten van Food for Thought interviewen regelmatig belangrijke politici en professionals uit het bedrijfsleven. Vanavond wordt Chief Credit Officer van de Rabobank, Ab Gillhaus, aan de tand gevoeld. Ab Gillhaus is alumnus van Tilburg University en zou graag nuance brengen in het beeld dat heerst over de financiële sector en banken. Hij vindt het belangrijk dat hier open over gepraat kan worden en geeft zelf het goede voorbeeld.

20:00 uur Laat je handafdruk achter voor Serve the City Tilburg Serve the City Tilburg is een studenten vrijwilligersbeweging die zich heel praktisch inzet voor het welzijn van de stad. Kom hen ‘een handje’ helpen door je handafdruk achter te laten op canvas! De afdrukken zullen geschonken worden aan de verschillende organisaties die samen met Serve the City werken aan een beter Tilburg.

20:15 uur Angst in de ogen kijken We weten allemaal hoe we blij kunnen kijken – bijvoorbeeld met een glimlach – maar hoe zien wij er ‘bang’ uit? En welke kenmerken duiden ons erop dat anderen angst ervaren? Kun je deze emotie echt zo gemakkelijk herkennen?

20:30 uur Muzikaal genieten met Popkoor Epic Studenten popkoor Epic zingt nummers als ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij, ‘Valerie’ van Amy Winehouse en ‘Price Tag’ van Jessie J. Wedden dat je niet stil kan blijven zitten tijdens dit optreden?

21:00 uur Debat: Bang voor de buren? Sinds een aantal jaren zijn er meer en meer vluchtelingen naar Nederland gekomen. In Tilburg zijn op twee locaties asielzoekers opgevangen, wat leidde tot verzet en grote onrust in de volkswijk in Tilburg- Oost. Op welke manier is er door de Gemeente Tilburg met wijkbewoners gecommuniceerd om verdraagzaamheid, tolerantie en draagvlak te creëren? Wethouder Mario Jacobs, omgevingsmanager Berry Simons (beide gemeente Tilburg) en wetenschappers van Tilburg University gaan met elkaar in gesprek. Het publiek wordt uitgenodigd om vragen te stellen en ervaringen te delen.

21:00 uur Stukafest presents: Stukamuziek van Fabian Louis Singer-songwriter Fabian Louis is nog jong en onontdekt maar dat gaat vast veranderen. Liefhebbers van Americana moeten zeker komen luisteren naar deze muzikant, wiens rauwe stem en klein gitaarspel je meevoeren in zijn leven.

21:15 uur Human Library: In gesprek met je eigen vooroordelen Stap uit je comfortzone en stel je open voor de levenservaringen van vreemden. In de Human Library ‘leen’ je een menselijk ‘boek’, een bijzonder persoon voor een goed gesprek. Deze mensen hebben in hun leven met een bepaald vooroordeel te maken. Tijdens Night University gaan we daarover in gesprek en geven zo aan onze vooroordelen een gezicht.

Naam organisatie Tilburg University (TiU)
Soort activiteit Festival
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 5 oktober 2016: 18:30 - 23:45 uur
Adres Tilburg University (TiU)
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.