Night University: Weg vd Veerkracht

Night University is een groots, innovatief festival op de campus van Tilburg University, waar je je kunt onderdompelen in een combinatie van wetenschap en vermaak. Kies je voor de weg van de veerkracht?

Naar de website

Een hele nacht lang bruist de campus van muziek, nachtcolleges, discussies, theater en workshops. Hoogleraren achter de draaitafels, een pop-up bieb, bijzonder griezelige en top secret experimenten, een echte Escape Room en wandelingen in het donker. Griezel mee met het thema: Face your Fears! Studenten, medewerkers, maar ook buurtbewoners, kinderen en andere geïnteresseerden zijn welkom. Tilburg University laat met dit gratis festival op een luchtige manier zien welke maatschappelijke waarde haar wetenschap heeft.

Weg van de Veerkracht

Hoe gaat de samenleving om met angst? Hoe verwerken we terrorisme en hoe kunnen we ons er tegen wapenen? Is de mens veerkrachtig genoeg om met onzekerheden en angst om te gaan? Bezoek programma’s in dit thema in de weg van de veerkracht.

Liever een andere route? Je kunt ook het duistere pad, het actietraject of het veilige pad lopen.

Face your Fears!
In een wervelende mix van bekende sprekers en artiesten, workshops en lezingen van hoogleraren en studenten worden bezoekers uitgedaagd hun angsten onder ogen te zien, of zelfs te overwinnen. Zijn zij klaar voor het voedsel van de toekomst? Durven zij te spreken in het openbaar? Zijn zij bang voor zwarte gaten, of de dood? En waarom hoeven zij niet bang te zijn voor de digitale samenleving? Deze en nog tientallen andere onderwerpen komen aan bod tijdens Night University.

Programma Weg van de Veerkracht

20:00 uur Angst voor de dood: Een laatste wens? Ooit sterven we. Wanneer precies, weten we vaak niet. Wat als je dat wel weet? Hoe ga je om met een dergelijke boodschap? Vanuit ervaring, begeleiding, de zorg en de theorie delen patiënten, hoogleraren en zorgdeskundigen persoonlijke verhalen.

20:00 uur Deconstructing Identity – een discussie over anders (durven) zijn Durf jij jezelf te zijn? En wat als je afwijkt van de norm? Is daar moed voor nodig? Ga in gesprek met wetenschappers en met mensen die aan den lijve ervaren (hebben) wat het is om anders te zijn. Zij vertellen over hun ervaringen en hun manier om om te gaan met verwachtingen.

20:00 uur Lezing ‘Verslaving als systeemziekte’ door hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink De ene verslaving is de andere niet. In deze lezing schetst hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink de complexiteit van verslaving als systeemziekte. Ondanks de enorme verschillen tussen de soorten verslaving en de persoonlijke verschillen tussen verslaafde mensen, probeert hij toch heldere behandel- en zorgadviezen te geven.

20:30 uur Angst, een gemeenschappelijke voorouder: Een discussie over angst “De oudste en sterkste emotie van de mensheid is angst. En de oudste en sterkste vorm van angst is de angst voor het onbekende” H.P. Lovecraft. Studievereniging Awake nodigt je uit mee te doen met een interactieve discussie over ‘waar we bang voor zijn’.

21:00 uur Comforting Campus: kunst- en architectuurwandeling Kom tot rust tijdens deze wandeling over de campus en kom meer te weten over de gebouwen en de beeldende kunst van Tilburg.

21:00 uur Een sessie ondernemerschap: Begin, wees niet bang om te falen Hoe bang ben jij om te falen? Wat zijn jouw angsten? In deze interactieve sessie delen ervaren ondernemers hun eigen angsten en aarzelingen.

21:00 uur Lezing ‘Van gokken tot gamen en facebook: alles een verslaving?’ door hoogleraar Anneke Goudriaan Wat zijn overeenkomsten en verschillen tussen gedragsverslavingen en verslavingen aan middelen? In deze bijeenkomst bespreekt hoogleraar Werkingsmechanismen en behandeling van verslaving Anneke Goudriaan verschillen en overeenkomsten tussen gedrag en middelen. Ook gaat ze in op de vraag hoe gedrag en middelen wel of niet kunnen leiden tot verslavingsgedrag.

21:00 uur Lezing ‘Verslaving en de samenleving’ door hoogleraar Gezondheidszorgbeleid Henk Garretsen In deze lezing zal hoogleraar Gezondheidszorgbeleid Henk Garretsen ingaan op verslaving in de samenleving. Naast biologische en psychologische factoren zijn namelijk sociale factoren en de rol van de omgeving van belang.

22:00 uur *Arjan Erkel: Ontvoerd * Arjan Erkel werd in 2002 in Dagestan op brute wijze ontvoerd. Na 607 dagen werd hij bevrijd en voelde hij zich geen slachtoffer, maar een ‘survivor’. Hoe heeft hij weten te overleven? En wat kunnen wij daar van leren?

22:00 uur Lezing ‘Stress en verslaving’ door hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie Anja Huizink Hoe verklaren we de relatie tussen stress en drugsgebruik bij volwassenen en jongeren? Hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie en directeur van het Amsterdam Stress lab Anja Huizink legt uit hoe we de relatie tussen stress en verslaving kunnen doorbreken.

22:00 uur Lezing ‘Verslaving en het veranderende brein’ door hoogleraar Hersenen en gedrag Taco de Vries Wat doen verslavende middelen met onze hersenen? Hoogleraar Hersenen en gedrag Taco de Vries geeft ons een blik op verslaving vanuit neurobiologisch perspectief.

22:00 uur Robots taking over? Een groeiende groep mensen is bang dat robots hun banen zullen afnemen. Onderzoekers van ReflecT (Tilburg Research institute for Flexicurity, Labour Market Dynamics and Social Cohesion) zullen de discussie aangaan met het publiek. Zijn deze angsten gegrond? En moeten we echt zo bang zijn voor de opkomst van de robots?

22:45 uur Van nature veerkrachtig: De mythes rondom angst en trauma Elke dag gebeuren er ergens op de wereld rampen, aanslagen en opstanden. Ze lijken onze grootste bedreiging te vormen omdat de media er veel aandacht aan besteden. Ook de psychische gevolgen voor slachtoffers, hulpverleners en omstanders komen ruim aan bod. Alle berichten hierover voeden angst, maar wat leert de wetenschap ons?

23:00 uur Bang iets te missen? Waarom maken social media ons angstig? Waarom raak je al ongerust als je een uur lang je Facebook-nieuwsfeed niet kan vernieuwen of een WhatsApp-bericht niet kan lezen? Piia Varis, onderzoeker bij het Tilburgse departement Cultuurstudies zal proberen inzicht te geven in dit nieuwe culturele fenomeen.

Locatie

Tilburg University (TiU)
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg

Datum en tijd

5 oktober 2016: 18:30 - 23:45 uur
Credits: Bart van Overbeeke voor Tilburg University

Naam organisatie

Tilburg University (TiU)

Soort activiteit

Festival

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

5 oktober: 18:30 - 23:45 uur

Adres

Tilburg University (TiU)
Warandelaan 2
5037 AB Tilburg

Website

Ga naar de website

Social media

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.