Verstreken: Meertalig opgroeien is de toekomst (2016)

‘Met mama praat ik Nederlands, met papa Italiaans en met mijn zus Frans’. Marinella Orioni heeft twee drietalige kinderen en vertelt in deze lezing over de voordelen en know how van meertalig opvoeden.

Credits: © Marinella Orioni

Wetenschap en praktijk bevestigen dat meertalige opvoeden verschillende voordelen opleveren voor kinderen. Zo zijn meertalige kinderen flexibel in hun leren en bouwen zij een enorme woordenschat en een groot referentiekader op. Bovendien heeft het een positieve invloed op hun cognitieve ontwikkeling. Maar hoe moet dat eigenlijk, meertalig opvoeden? En hoe wapen jij je tegen de verkeerde goedbedoelde adviezen over meertalig opvoeden die je dagelijks te horen krijgt?

In deze lezing buigt Marinelle Orioni zich over een aantal vragen en twijfels over meertalig opvoeden en meertalig opgroeien. Welke taal spreek je wanneer en tegen wie? Waarom mixen meertalige kinderen hun talen en hoe schadelijk is dat? Is het waar dat meertalige kinderen minder woorden kennen of kennen ze er juist meer? Hoe ziet het meertalig brein eruit? Waarom wordt meertaligheid nog altijd als schuldige aangewezen bij allerlei talige en niet-talige problemen? En hoe zit het met de taalachterstand waarvoor steeds wordt gewaarschuwd? Samen met Orioni ga je op zoek naar antwoorden.

Marinella Orioni is de auteur van het boek Meertalig opvoeden, uw kind zal u dankbaar zijn. Orioni is Nederlandse van Italiaanse afkomst, moeder van twee drietalige kinderen en al jarenlang gesetteld in Parijs. Ze heeft een passie voor taal in het algemeen en voor meertaligheid in het bijzonder. Na het afronden van haar studie Nederlands werkte zij onder meer als docent Nederlands aan de Université Lille 3 en het Institut Néerlandais in Parijs, waar ze ook les gaf aan meertalige kinderen.

Prijs

Deze lezing is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het DRONGO Talenfestival.

Naam organisatie DRONGO talenfestival
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Volwassenen
Prijs
10,00 per persoon
Openingstijden 1 oktober 2016: 11:00 - 12:00 uur
Adres DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.