Verstreken: Limburg Circulair (2016)

Kom 1 oktober naar Loedoes in Sittard; neem een kijkje bij de economie van de toekomst en doe mee!

Credits: Eigendom van FBBasic

Op 1 oktober vindt het Weekend van de Wetenschap weer plaats door heel Nederland. Een grote groep bedrijven heeft zich in Sittard samengepakt om een event te organiseren. Een event dat zich richt op de economie van de toekomst: de circulaire economie.

Grondstoffen raken op en de afvalberg groeit. Bekende problematiek waarvoor een innovatie oplossing voor handen ligt; circulariteit. In de circulaire economie worden producten zodanig ontworpen dat grondstoffen na gebruik niet meer als afval gezien maar zullen ze opnieuw worden gebruikt in een nieuw gebruiksleven. Afval bestaat niet meer.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun jij erachter komen hoe verschillende bedrijven in verschillende sectoren invulling geven aan deze economie. Daarbij zoomen we in op de zogenoemde biocycle (naast de technocycle). Neem een rondleiding bij een afvalinzamelaar en -verwerker van Van Kaathoven Groep, bij de biomassa energiecentrale in Sittard, leer van een workshop gegeven door energiebedrijf Vandebron, of laat je meevoeren in de ontwerpuitdagingen, de logistieke en recyclinguitdagingen en de IT-vraagstukken. Ook zijn er tal van experimenten die je zelf kan doen op de locatie en kun je eens kijken en meedenken over hoe scholen om zouden kunnen gaan met de circulaire economie.

Kortom, er is genoeg te doen, voor jong en oud, voor man en vrouw. Het evenement is compleet gratis! Een gezellig en leerzame dag uit. Een dag vol experimenten, workshops en rondleidingen bij bedrijven en kennisinstellingen die invulling geven aan de economie van de toekomst: de circulaire economie.

Deelnemers van Limburg Circulair in Sittard zijn:

FBBasic, Ponthus, De Biomassa Energiecentrale Sittard, Van Kaathoven, Vandebron, Loedoes, RVO en Het Groene Net.

Aanmelden

Meld je aan via het Facebook evenement .

Sneak Peek bij FBBasic

Afval bestaat niet. Althans, niet bij FBBasic, een van de deelnemers van Limburg Circulair. Van afgetrapte schoenen maak je nieuwe riemen of iPhone-hoesjes en van oude nylon nieuw tapijt. Een kozijn pers je na jaren trouwe dienst tot een spaanplaat. Nu wereldwijd de grondstoffen steeds sneller opraken, is het slim om na te denken over hergebruik van alle spullen die we al bezitten. Van onze koffiezetapparaten tot onze huizen. “Maar ook tuinafval stook je niet op, je zeeft er eerst de grondstoffen uit die nog bruikbaar zijn”, zegt Frans Beckers van FBBasic. Hij is al meer dan twintig jaar actief aan het recyclen en doet daarom met groot enthousiasme mee aan het Weekend van de Wetenschap.

Van tuinafval kun je bijvoorbeeld bioplastic maken en van coniferen zelfs medicijnen tegen kanker. “Je verrijkt ook gemakkelijk de bodem op een natuurlijke manier met restmateriaal van tuinafval”, zegt Frans. “Onze bodems zijn enorm schraal geworden omdat we bijna geen humus meer hebben, waardoor het veel moeilijker is geworden om groente en fruit te kweken. Door de humuslaag aan te vullen, kun je veel meer monden voeden. Van een varken gebruiken we ook alle delen, waarom zouden we dat ook niet met planten doen? Zelfs als je alle bruikbare grondstoffen eruit hebt gezeefd kun je huizen nog verwarmen met de restwarmte van tuinafval!”

Tijdens het Weekend van de Wetenschap maakt FBBasic onderdeel uit van Limburg Circulair, een initiatief van een groep bedrijven die iedereen bekend wil maken met de circulaire economie. Frans en zijn collega’s nemen je mee backstage om te laten zien hoe dat precies werkt, van afval weer nieuwe dingen maken. En hoe leuk en nuttig dat is. “Wist je bijvoorbeeld dat je heel goed kunt verven met de kleurstoffen die in tomaten zitten? En dat je een stoommachine kunt laten draaien op tuinafval?” Altijd al willen weten hoe je van afval weer papier maakt? Ga dan mee op excursie!

Naam organisatie Limburg Circulair
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Ontdekken, Workshop
Doelgroep Jonge kinderen, Kinderen, Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 1 oktober 2016: 10:00 - 17:00 uur
Adres Limburg Circulair
Hulsestraat 1
6135 JK Sittard
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.