Verstreken: Laat me lekker liggen! (2016)

Al heel lang vangt Zeehondencentrum Pieterburen “huilers” op. Maar wanneer is een zeehond eigenlijk een huiler? Deze, en veel andere vragen, worden met gedragsobservaties uitgezocht. Professor Ton Groothuis van Universiteit Groningen legt het je uit.

Credits: Foto: eigendom van Zeehondencentrum Pieterburen

Al heel lang worden er in Nederland “huilers” opgevangen. Huilers zijn zeehondenpups die hun moeder kwijt zijn. Zonder hulp gaan deze pups dood. Maar wanneer is een zeehond eigenlijk een huiler? En wat verstaan we dan onder hulp? Zeehondencentrum Pieterburen deed samen met Rijksuniversiteit Groningen een uniek onderzoek om de relatie tussen zeehondenmoeders en hun pups beter te begrijpen. Het is één van de vele voorbeelden waar een onderzoek in het veld van de gedragsbiologie tot bijzondere en nuttige inzichten leidt.

Professor Ton Groothuis, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de afdeling Gedragsbiologie, neemt je dan ook mee in zijn veld in een lezing die geschikt is voor jong en oud. Natuurlijk zullen ook de bijzondere inzichten van het zeehondenonderzoek aan bod komen en laat hij unieke opnames zien van het gedrag van zeehonden. De uitkomsten van dit specifieke onderzoek zullen helpen om verstoring of onnodige opvang van zeehonden en hun pups te voorkomen.

Naam organisatie Zeehondencentrum Pieterburen
Soort activiteit Cursus, Excursie / Rondleiding, Filmvertoning, Lezing / Debat
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs
7,50 per persoon
Openingstijden 2 oktober 2016: 13:00 - 14:30 uur
1 oktober 2016: 13:00 - 14:30 uur
Adres Zeehondencentrum Pieterburen
Hoofdstraat 94a
9968 AG Pieterburen
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.