Jong geleerd, oud aangedaan

Wat je meemaakt, en zelfs wat je moeder meemaakt en eet tijdens haar zwangerschap, heeft effect op de vatbaarheid voor ziekte in je latere leven.

Naar de website

Dr. Peter Henneman, onderzoeker bij de afdeling Klinische Genetica van het AMC, vertelt de bijzondere effecten van de omgeving waarin je opgroeit op het ontstaan van aandoeningen zoals obesitas en suikerziekte. Ieder mens wordt geboren met een bepaalde genen, maar vooral de manier waarop deze genen in werking treden is belangrijk voor de vraag of je gezond blijft of niet. Dit wordt beïnvloed door tal van aspecten uit de omgeving dat begint al in de baarmoeder.

Serie mini-lezingen
Deze lezing is onderdeel van een vijftal mini-lezingen die op zaterdag 1 en zondag 2 oktober worden verzorgd door Stichting Immunowell. De serie mini-lezingen belicht opmerkelijke verbanden die volgens de laatste stand van de wetenschap een rol spelen bij gezondheid en ziekte. De andere minilezingen beantwoorden de volgende vragen: Hoe hangen verschillende aandoeningen en onderdelen van je lichaam met elkaar samen? Bijvoorbeeld autisme en je darmflora? Of wist je dat traumatische ervaringen invloed kunnen hebben op het ontstaan van ziekten? En welke rol speelt voeding bij gezondheid?

Locatie

Bij de ingang van het AMC (Meibergdreef 9) kun je de bewegwijzering volgen.

Programma

Onderstaand programma geldt voor zowel zaterdag 1 als zondag 2 oktober.

Tijdstip Programmaonderdeel Spreker
13:00 uur Autisme in je buik? Prof. dr. Aletta Kraneveld, UU
13:30 uur De darmflora: hype of echt belangrijk? Dr. Joost Wiersinga en drs. Bas Haak, AMC
14:00 uur Korte film Immunowell
14:15 uur Je bent wat je (niet) eet Dr. Marjolijn Duijvestein
14:45 uur Jong geleerd, oud aangedaan Dr. Peter Henneman, AMC
15:15 uur De patiënt bepaalt wetenschappelijk onderzoek Dr. Anje te Velde, AMC en Cees Smit, Platform Patiënt en Voeding

Koffie, thee en een gesprek

Tussen de lezingen door is er gelegenheid om met de spreker en elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een kop koffie of thee en meer te weten te komen over de activiteiten van Immunowell.

Locatie

AMC
Meibergdreef 9
1105AZ Amsterdam

Datum en tijd

2 oktober 2016: 14:45 - 15:00 uur
1 oktober 2016: 14:45 - 15:00 uur
Credits: Pixabay, WenPhotos via CC0

Naam organisatie

Stichting Immunowell

Soort activiteit

Lezing / Debat

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

2 oktober: 14:45 - 15:00 uur
1 oktober: 14:45 - 15:00 uur

Adres

AMC
Meibergdreef 9
1105AZ Amsterdam

Website

Ga naar de website

Social media

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.