Verstreken: Hoe restaureer je een schilderij? (2016)

Wat komt er kijken bij het restaureren van een schilderij? Welke technieken gebruik je? Welke stappen doorloop je van A tot Z? Restaurateur Beatrix Laanen vertelt je er alles over! Zij restaureerde werken van Chris Lanooy.

Chris Lanooy is pottenbakker, glaskunstenaar en schilder, geboren in de smidse in Sint-Annaland. Het ligt daarom voor de hand dat De Meestoof zich voor zijn werk interesseert. In de loop van de tijd hebben ze een grote collectie van zijn werk opgebouwd, waaronder ook een aantal schilderijen. De meest recente aanwinst heeft jarenlang niet opgehangen, verzamelde stof en raakte beschadigd.

Meer interesse in de wetenschap van het restaureren? Dan kun je op 29 september ook bij De Meestoof terecht. Het museum kreeg een schilderij cadeau van de Zeeuwse schilder Chris Lanooy. “Hij is vooral bekend van zijn keramiek, maar toen wij oud glaswerk op kwamen halen bij iemand thuis, haalde de eigenaresse ook nog een schilderij van de kast. Dat bleek ook van hem te zijn”, zegt Bonnie Joossse, een medewerker van het museum enthousiast. “Echt een verrassing voor ons.” Het museum liet het Zicht op Giethoorn restaureren. “Het zat onder het stof, waardoor het een beetje vies was. Maar nu is het weer helemaal mooi.” Op de donderdag voor het Weekend van de Wetenschap vertelt de restaurateur alles over hoe het zicht op Giethoorn weer mooi werd.

Lezing van de restaurateur

Om het schilderij toonbaar te maken en op zaal te kunnen tonen werd tot restauratie besloten. Beatrix Laanen, restaurateur, heeft dit werk geklaard. In de lezing laat ze zien hoe zo’n restauratie aangepakt wordt. Aan de hand van foto’s en schilderijen laat ze de voetangels en klemmen, en de resultaten van het restaureren zien. Verflaag consolideren, spieraam verwijderen en aanpassen. Gaatjes in het doek dichten. Doek opnieuw opspannen. Verflaag reinigen en retouches inschilderen. En het hele proces documenteren. De foto’s in het restauratieverslag zijn verhelderend! Het schilderij is net terug in het museum en zal volgend seizoen in de tentoonstelling opgenomen worden.

Tijdens de lezing krijg je een mooie preview en kun je het schilderij van een heel andere kant bekijken!

Aanmelden

S.v.p. aanmelden per mail (demeestoof @ zeelandnet.nl) of telefonisch 06-22826192. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan deze activiteit.

Prijs

Deze activiteit is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor Streekmuseum de Meestoof.

Bezoeker Prijs
Volwassene € 3,50
Kinderen 4t/m16 jaar € 2,00
Museumjaarkaarthouder gratis

Openingstijden

Het museum en de koffiekamer zijn geopend van 13:00-17:00 uur.

Locatie

Kunsthal KAde
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort

Google maps

Datum en tijd

Vrijdag, 1 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Zaterdag, 2 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Zondag, 3 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Naam organisatie

Streekmuseum De Meestoof

Soort activiteit

Lezing / Debat

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen

Toegangsprijs

3,50 per persoon
/ Aanmelden

Openingstijden

29 september 2016: 14:00 - 15:00 uur

Adres

Streekmuseum De Meestoof
Bierensstraat 6,
4697 GE Sint-Annaland

Website

Ga naar de website

Social media

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.