Verstreken: Hoe Keltisch zijn Keltische helden? (2016)

Universitair docent Keltische taal en cultuur dr. Aaron Griffith (UU) geeft op het DRONGO Talenfestival een lezing over de oorsprong en ontwikkeling van Keltische volksverhalen.

Credits: Aaron Griffith via DRONGO Talenfestival

Veel bekende personages uit eeuwenoude verhalen en folklore zijn van Keltische origine. Koning Arthur en zijn Ridders van de Ronde Tafel zijn waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van helden met een duidelijke band met Keltisch Brittannië. Toch zijn er nog veel meer bekende Keltische verhaalfiguren. Sint Patrick is een goed voorbeeld van een christelijke held uit Ierland, maar ook elfjes en kabouters worden beschouwd als Keltische figuren.

Interessant genoeg zijn de vroege Keltische sprookjes over deze figuren heel anders dan de verhalen die we vandaag de dag kennen. Zo waren koning Arthur en zijn ridders helemaal niet zo ridderlijk in de vroegste sprookjes. Soms waren ze gemeen of zelfs ronduit bespottelijk. Wat vertelden deze vroege sprookjes? Waarom en in welk opzicht verschillen ze van de populaire versie die wij kennen?

Bij deze lezing zul je veel leren over de misschien wel rijkste en interessantste literatuur van de vroege middeleeuwen: die van Ierland en Wales. Ontdek hoeveel Keltische verhaalfiguren je kent en onderzoek hoeveel de moderne versies gelijk zijn of juist verschillen van de originele Keltische verhalen.

Prijs

Deze lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het DRONGO Talenfestival.

Naam organisatie DRONGO talenfestival
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Volwassenen
Prijs
10,00 per persoon
Openingstijden 1 oktober 2016: 15:00 - 16:00 uur
Adres DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.