Verstreken: Heeft taal invloed op je denken? (2016)

Cognitiewetenschapper dr. Lera Boroditsky vertelt op het DRONGO Talenfestival over de invloed van de talen die je spreekt op je gedachten en manier van denken.

Credits: Lera Boroditsky, Cognitive Science, UCSD

Mensen communiceren met elkaar middels 7.000 of meer verschillende talen, en iedere taal onderscheidt zich van de ander op ontelbare manieren. Denken mensen die een andere taal spreken ook anders over dingen? Drukt een taal alleen maar gedachten uit of vormt het stiekem ook de gedachten die we willen uitdrukken? Zijn sommige gedachten ondenkbaar zonder taal? De vraag of de taal die je spreekt de manier waarop je denkt bepaalt, is al eeuwenlang onderwerp van controverse, en terecht. Op het spel staan basale vragen die iedereen heeft over zichzelf, de menselijke natuur, en de realiteit. Waarom denk je zoals je denkt? Boroditsky zal spreken over het wereldwijde onderzoek naar de manier waarop taal de cognitie bepaalt en hoe metaforen politieke opinie bepalen.

Na haar lezing gaat Boroditsky in gesprek met de van origine Amerikaanse moderator Tracy Metz van het John Adams Institute en politiek journalist Thijs Niemantsverdriet (NRC). Zij praten met elkaar over framing. Zo vlak voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten geen overbodige luxe.

Dr. Lera Boroditsky is associate professor Cognitiewetenschappen aan de Universiteit van Californië in San Diego en hoofdredacteur van het tijdschrift Frontiers in Cultural Psychology. Ze was daarvoor werkzaam aan de faculteiten van MIT en Stanford. Haar onderzoek gaat over de relaties tussen verstand, wereld en taal – of hoe mensen zo slim worden. Daartoe heeft Boroditsky’s laboratorium data uit de hele wereld verzameld, van Indonesië tot Chili, Turkije en Aboriginal Australië. Boroditsky werd door Utne Reader uitgeroepen tot één van ‘s werelds 25 meest visionaire denkers die de wereld veranderen.

Prijs

Deze lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het DRONGO Talenfestival.

Naam organisatie DRONGO talenfestival
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Volwassenen
Prijs
10,00 per persoon
Openingstijden 1 oktober 2016: 14:00 - 15:30 uur
Adres DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.