Gesproken taal in de technologie

In twee sessies met vier lezingen leer je alles over de toepassing van gesproken taal in moderne technologie. Moderator Steven Krauwer vraagt onderzoekers het hemd van het lijf en daagt jou uit om deel te nemen aan spannende demonstraties.

Naar de website

Programma

Een robot als baliemedewerkerDr. Arjan van Hessen (Universiteit Twente en Telecats BV)
Veel gemeenten maken tegenwoordig gebruik van software die burgers, die de gemeente bellen, in natuurlijke taal helpt bij de afhandeling van veel voorkomende vragen. Het ligt voor de hand dat in de nabije toekomst ook burgers aan de balie via deze software bediend zullen worden. Dat kan via een scherm op de balie maar wellicht ook via een ‘humanoid’ robot die luistert, praat en wellicht de weg wijst.

Dr. Arjan van Hessen van Telecats heeft zo’n robot (NAO) gebruikt om uit te zoeken of dit kan en om te ervaren hoe mensen erop reageren. In deze presentatie geeft Van Hessen eerst een algemene uitleg over de ingezette technieken en vervolgens nodigt hij vrijwilligers uit de zaal uit om zelf met de robot in gesprek te gaan. Na elke interactie geeft Arjan kort uitleg over de onderliggende processen en de problemen waar de robot nog tegen aanloopt.

Beter leren spreken met de computerDr. Helmer Strik (Radboud Universiteit)
Als je een andere taal leert, wil je vaak juist beter leren spreken. Ook als je een communicatieve beperking hebt, wil je graag je spraak verbeteren. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Voor lang niet iedereen is het mogelijk om intensief te gaan oefenen met een leraar of een therapeut. De vraag is dan: is het mogelijk om je spraak te trainen met een computer?

Strik laat in deze presentatie de resultaten en demo’s zien van het onderzoek van CLST (Radboud Universiteit), waarin zij applicaties met spraaktechnologie ontwikkelen, en vervolgens testen om te bepalen hoe die het beste ingezet kunnen worden. Ook wordt uitgelegd hoe automatische spraakherkenning in zijn werk gaat. Je luistert naar wat voorbeelden van atypische spraak, spraak van taalleerders en mensen met communicatieve beperkingen.Ervaar zelf hoe moeilijk het is om (als mensen) dit soort spraak te verstaan, en begrijp beter wat de uitdaging voor de technologie is.

Leer schrijven met Klinkende TaalDennis de Vries De applicatie Klinkende Taal is een educatief programma dat automatisch opstellen kan nakijken en didactisch verantwoorde verbetersuggesties doet voor spelling, grammatica, woordkeuze en stijl. Zo kunnen leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs en studenten van NT2-opleidingen zelfstandig hun schrijfvaardigheid trainen.

In deze presentatie maak je kennis met de taaltechnologie die de basis vormt van het analyseproces achter Klinkende Taal. Dennis de Vries MSc legt uit hoe de computer een tekst ontleedt, door dit stap voor stap met een Nederlandse tekst te demonstreren. Vervolgens krijg je te zien hoe Klinkende Taal chocola maakt van een ingewikkelde ambtelijke tekst vol lange, passieve zinnen en ingewikkelde woorden. Hierbij krijg je de kans om je met de computer te meten door zelf taalniveaus te schatten, problemen aan te wijzen en herschrijf-suggesties te doen. Ben jij beter dan de computer?

Zoeken in spraakopnamesDr. Arjan van Hessen De afgelopen jaren is het opnemen van hoorcolleges voor studenten steeds populairder geworden. Het maakt het studeren een stuk efficiënter, doordat studenten op zelf gekozen momenten een college kunnen volgen en goed voorbereid aan werkcolleges deelnemen. Door deze populariteit is het steeds belangrijker dat je de enorme database aan colleges gemakkelijk kunt doorzoeken en alleen voor de student relevante fragmenten kunt bekijken. Ook is het handig om zowel in het Nederlands als in het Engels te kunnen zoeken.

De universiteiten werken in samenwerking met SURF aan een nieuw ontsluitingssysteem, waarbij je zowel op woorden als hoofdstukken en beschrijvingen kunt zoeken. In deze lezing legt dr. Arjan van Hessen uit hoe je zo’n systeem kunt maken, zonder al te diep op de achterliggende spraak- en taaltechnologie in te gaan.

Prijs

Deze lezingen zijn toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het DRONGO Talenfestival.

Locatie

DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht

Datum en tijd

1 oktober 2016: 13:00 - 15:00 uur
Credits: Flickr, Nao, Pierre Metivier via CC BY-NC 2.0

Naam organisatie

DRONGO talenfestival

Soort activiteit

Lezing / Debat

Doelgroep

Volwassenen

Toegangsprijs

0,00 per persoon

Openingstijden

1 oktober: 13:00 - 15:00 uur

Adres

DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht

Website

Ga naar de website

Social media