Verstreken: ESTEC Open Dag (2016)

Zet het maar alvast in je agenda: op 2 oktober zet ESTEC opnieuw haar deuren open voor publiek. Tijdens ESTEC Open Day is ESA’s technologische hart gratis te bezoeken, midden in een van de meest spannendste periodes van de Europese ruimtevaart.

Credits: ESA-ESTEC

Deze activiteit is volgeboekt. Er is nu een wachtlijst waar je je voor kunt inschrijven. Indien er mensen afzeggen, komt er misschien ruimte vrij.

Tijdens ESTEC Open Day krijg je de kans om op je eigen tempo het technologische hart van de Europese ruimtevaart te verkennen. Tevens kun je astronauten ontmoeten, wetenschappers en missie-ontwerpers uithoren over hun werk en speciale tentoonstellingen én spullen die naar de ruimte gevlogen zijn bekijken.

De open dag vindt een paar dagen plaats nadat ESA’s kometenjager Rosetta – ontworpen en getest bij ESTEC – zijn missie beëindigt. Daarbij daalt de sonde langzaam af naar het oppervlak van de komeet, terwijl hij data blijft verzamelen en verzenden naar de aarde.

Tegelijkertijd zal ESA’s ExoMars steeds dichter bij Mars komen. Op 19 oktober moet de sonde een baan om onze buurplaneet bereiken. De meereizende lander Schiaparelli zal tegelijkertijd als eerste Europese toestel ooit voet zetten op Mars, midden in het stofseizoen van de rode planeet.

Wat dichter bij onze thuisplaneet zal de Europese satelliet Sentinel-5P rond diezelfde tijd klaar worden gestoomd voor lancering. Sentinel-5P is de meest recente kunstmaan in het Europese Copernicus-programma.

Binnen dat programma gaan satellieten de aarde vanuit de ruimte observeren. De belangrijkste sensor van Sentinel-5P gaat de veranderende staat van de aardse atmosfeer tot in detail in kaart brengen. Dit geavanceerde instrument, Tropomi, is met hulp van de Nederlandse overheid ontwikkeld en kan spoorgassen en vervuiling observeren.

Het thema van ESTEC Open Day is dit jaar ‘levensadem’ (Breath of Life). Het thema is gekoppeld aan de missies van Sentinel-5P en ExoMars. Zo zal die laatste in de dunne Mars-atmosfeer zoeken naar methaan en andere bijzondere gassen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van microben en ander ‘leven’, zoals ondergrondse vulkanen die kunnen duiden op geologische activiteit. Tegelijkertijd staat Sentinel-5P op de het punt een nieuw beeld te schetsen van de dunne laag atmosfeer op de planeet die we ons thuis noemen.

Aanmelden

Deze activiteit is volgeboekt. Er is nu een wachtlijst waar je je voor kunt inschrijven. Indien er mensen afzeggen, komt er misschien ruimte vrij.

ESTEC wenst alle bezoekers graag een goede ervaring, dus het aantal toegangskaarten voor deze activiteit is beperkt. De organisatie raadt aan om je vooraf aan te melden via de website

Naam organisatie ESA ESTEC
Soort activiteit Open dag
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 10:00 - 17:00 uur
Adres ESA ESTEC
Keplerlaan 1
2201 AZ Noordwijk
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.