Engelse klanken

Wat is het verschil in uitspraak van klanken tussen ‘native speakers’ en mensen die een tweede taal leren? Onderzoekers van Language in Interaction presenteren een deel van hun resultaten en laten jou ervaren hoe jij je uitspraak kunt verbeteren.

Naar de website

De geluiden van een nieuwe taal leren kan moeilijk zijn. Veel Duitsers vinden het bijvoorbeeld moeilijk om het Engelse “th” uit te spreken en sprekers met Japans als moedertaal hebben vaak moeite in het Engels “r” en “l” te onderscheiden. Deze subtiele verschillen tussen spraakklanken kunnen echter belangrijk zijn, zoals het verschil tussen “to glow” and “to grow”. Gelukkig is het mogelijk om met gerichte training nieuwe klanken te leren uitspreken en horen.

In deze spoedcursus richten de onderzoekers van Language in Interaction zich op het onderscheid tussen Engels klinkers die vaak moeilijk uit elkaar te houden zijn voor mensen die Engels als tweede taal leren: klinkers zoals die in de woorden “bad” en “bed”. Nederlands en vele andere talen maken geen onderscheid tussen deze klinkers en sprekers van talen waarin dit onderscheid ontbreekt vinden het vaak moeilijk om dit te leren.

Deze spoedcursus wordt georganiseerd door Language in Interaction-onderzoekers Frank Eisner, Jana Krutwig en James McQueen. Zij leggen uit waarom het van belang is als er een mismatch tussen de geluiden van een nieuwe taal (bijvoorbeeld Engels) en de klanken van de eigen taal (bijvoorbeeld Nederlands) bestaat. Daarnaast krijg je de gelegenheid om het spreken en het waarnemen van deze Engelse klinkers te oefenen door middel van een trainingsprogramma op een computer. Elke deelnemer ontvangt individuele feedback. Ervaar zelf hoe snel ook jouw spraakvermogen kan verbeteren met gerichte training.

Language in Interaction

Het onderzoeksconsortium Language in Interaction brengt 41 hoofdonderzoekers uit acht Nederlandse onderzoeksinstellingen samen met een onderzoeksprogramma over de grondslagen van taal. Binnen het consortium wordt bijzondere aandacht besteed aan het benutten van onderzoek: het ontwikkelen en in kaart brengen van manieren om wetenschappelijke kennis en onderzoeksresultaten te gebruiken in maatschappelijk relevante gebieden zoals onderwijs, gezondheid en nieuwe media. Één van de initiatieven is de ontwikkeling van een scala aan taalapps op basis van het onderzoek door het consortium.

Prijs

Deze lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor het DRONGO Talenfestival.

Locatie

DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht

Datum en tijd

1 oktober 2016: 13:00 - 14:00 uur
Credits: Flickr, Talk, Moiggi Interactive via CC BY-NC 2.0

Naam organisatie

DRONGO talenfestival

Soort activiteit

Workshop

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen

Toegangsprijs

0,00 per persoon

Openingstijden

1 oktober: 13:00 - 14:00 uur

Adres

DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht

Website

Ga naar de website

Social media

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.