Verstreken: Eenzaamheid op Mars (2016)

Stel dat de ruimtevaart mensen daadwerkelijk op Mars kan laten wonen, zijn deze astronauten dan opgewassen tegen de eenzaamheid? ESA medewerker dr. Berna van Baarsen vertelt, gevolgd door de succesvolle film ‘The Martian’.

Credits: 20th Century Fox, The Martian official website

Sinds mensenheugenis heeft de mens gezocht naar manieren om nieuw land te verkennen en grenzen te verleggen. Nieuwsgierige en moedige mensen die vragen stelden over de oneindigheid van land en heelal en die bereid waren om onzekerheid, gevaren en angst te trotseren om zo meer te leren, te begrijpen en te beheersen. Na het ontdekken van de Nieuwe Wereld in de 15de eeuw en de Maan in de twintigste eeuw, lijkt Mars in de komende eeuw het meest belangrijke reisdoel te worden. Maar waarom zou je eigenlijk naar Mars willen? Wie is het meest geschikt om te gaan? En welke ervaringen, onzekerheden en angsten staan de mensheid te wachten?

Voor het onderzoek naar eenzaamheid doet de ESA onder andere isolatiecampagnes op de Zuidpool, waar mensen 9 maanden totaal onbereikbaar op een eenzame basis zitten en zelfs 3 maanden leven zonder de zon te zien. Dr. Berna van Baarsen doet namens de ESA onderzoek naar de psychologische effecten van eenzaamheid en zal daar in het OBA Theater over vertellen. Ze verwijst ook naar de film The Martian. In The Martian is astronaut Mark Watney (Matt Damon) één van de eerste mensen die een voet op Mars zet. Na een zandstorm waant zijn team hem dood en is zonder hem weer vertrokken richting aarde.

Programma

Tijdstip Programmaonderdeel
14:30 – 15:30 uur Lezing Wie gaat er mee naar Mars door dr. Berna van Baarsen
15:30 – 18:00 uur Filmvertoning The Martian

Reserveren

Voor deze lezing en filmvertoning is reserveren verplicht via de website

Workshops voor kinderen

Er zijn ’s middags ook ESA-workshops voor kinderen van 3-7 en 7-12 jaar in de OBA. Workshop voor kinderen van 3-7 jaar. Workshop voor kinderen van 7-12 jaar.

Naam organisatie Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
Soort activiteit Filmvertoning, Lezing / Debat
Doelgroep Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 1 oktober 2016: 14:30 - 18:00 uur
Adres Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.