Verstreken: Verzamelaars (2016)

Waarom verzamelen mensen? Om te pronken? Om het verleden vast te houden? Om te streven naar volledigheid? Het Scheepvaartmuseum opent tijdens het Weekend van de Wetenschap de deuren voor de nieuwe tentoonstelling Drijfveer | 100 jaar verzamelen.

Credits: Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn te Amsterdam (1664, Reinier Nooms, ‘de Zeeman’)

De tentoonstelling Drijfveer | 100 jaar verzamelen belicht de drijfveren die ten grondslag liggen aan de opbouw van de museumcollectie en legt verhalen bloot van meer dan 350, verschillende – nooit eerder vertoonde – objecten en werken uit de schatkamer van het museum.

Bezoek tijdens het Weekend van de wetenschap als eerste deze nieuwe tentoonstelling en doe mee aan de gratis instap-rondleidingen langs enkele hoogtepunten. Ontdek zo de vele verborgen verhalen. Bijvoorbeeld het verhaal van het verworven meesterwerk ‘Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn’ te Amsterdam (1664, Reinier Nooms, ‘de Zeeman’). Dit werk is in het Weekend van de Wetenschap voor het eerst te bewonderen.

Ook voor families (met kinderen vanaf 7 jaar) zijn er speciale interactieve rondleidingen, gratis toegankelijk met een geldig museumentreebewijs.

Wil je liever op je eigen manier de verborgen schatten ontdekken? Volg de nieuwe Nederlandstalige en Engelstalige audiotour bij deze tentoonstelling (gratis beschikbaar). In ca. 60 minuten schetst deze een rijk beeld van de wereldvermaarde verzameling van de 100-jarige Vereeniging Nederlandsch Scheepvaart Museum. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt ook de publicatie ‘Verzamelaars Verzameld, 100 jaar collectioneren in Het Scheepvaartmuseum’ (redactie Elisabeth Spits, Diederick Wildeman en Sarah Bosmans), verkrijgbaar vanaf 1 oktober 2016 in de museumwinkel van Het Scheepvaartmuseum.

Programma

Instaprondleidingen (voor volwassenen): zaterdag 1 en zondag 2 oktober, 12.00-16.00 uur Interactieve familierondleidingen (voor families met kinderen vanaf 7 jaar): zaterdag 1 en zondag 2 oktober, 12.00-16.00 uur Deelname is gratis met een geldig museumentreebewijs. Reserveren kan op de dag zelf in het museum.

Prijzen

Volwassenen vanaf 18 jaar € 15
Kinderen van 5 t/m 17 jaar € 7,50
Kinderen van 0 t/m 4 jaar Gratis
Studenten, CJP Cultuurkaart € 7,50
Museumkaart , Stadspas, BankGiro Loterij VIP-KAART, Leden VNHSM & Vriendenvloot Gratis

Naam organisatie Het Scheepvaartmuseum
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Tentoonstelling
Doelgroep Volwassenen, Familie
Prijs
15,00 per persoon
Openingstijden 2 oktober 2016: 10:00 - 17:00 uur
1 oktober 2016: 10:00 - 17:00 uur
Adres Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.