Verstreken: Duyvis Wiener open voor Cacaomaand (2016)

Tijdens het Weekend van de Wetenschap opent cacaogigant Duyvis Wiener – in het programma van I-FIKZ – de deuren van het Technology Centre. Het eerste weekend van oktober is namelijk ook de start van de Cacaomaand!

Credits: I-FIKZ

Bekijk met een frisse blik de eeuwenoude én moderne industrie van de Zaanstreek. Het Zaanse festival I-FIKZ laat zien hoe industrie kan mooi, spannend en boeiend zijn. Ga op tijdens het Weekend van de Wetenschap op bezoek bij een Zaanse wereldspeler in de cacao-industrie: Duyvis Wiene.

Cacaomaand

De exclusieve rondleidingen in het Technology Centre van Royal Duyvis Wiener zijn de start van de Cacaomaand 2016. De geur van cacao zit in het DNA van de Zaanstreek. Vanaf de introductie van cacao in Europa heeft de Zaanstreek een belangrijke positie in de cacaowereld ingenomen. Cacaobonen worden rond de evenaar geteeld en geoogst in het najaar. Een groot deel van die oogst wordt vervolgens naar de Zaanstreek verscheept want hier staan van oudsher de grootste cacaoverwerkingsbedrijven. Daarom viert de Zaanstreek in oktober de komst van de nieuwe oogst met de Cacaomaand..

Van fabriek naar Technology Centre

Machinefabriek Duyvis stamt uit 1885 en produceerde van oorsprong krukassen voor molens. Later worden dat krukassen voor stoommachines. Het bedrijf bouwt veel kranen, liften en bruggen en wordt groot in de hijs- en transportsector. Maar vooral de cacaopers is een bekende creatie van Duyvis. Begin deze eeuw worden alle andere activiteiten grotendeels afgestoten en concentreert Duyvis zich op machines voor de cacaoverwerking. Na de overname van het bedrijf Wiener is daar de chocoladeverwerking bijgekomen en is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldspeler op het gebied van cacaoverwerkende – en chocoladeproducerende machines.

Backstage

In het Technology Centre – begin 2016 geopend – zijn de machines te zien die wereldwijd gebruikt worden bij de productie van chocolade. Een unieke kans om te zien en leren hoe dat in z’n werk gaat! Kom genieten en beleef de wondere wereld van cacao, van boon tot chocolade!

Programma

Er zijn 3 rondleidingen van een uur. De starttijden zijn: 13:30 uur, 14:30 uur en 15:30 uur.

Aanmelden

De rondleidingen zijn gratis, maar aanmelding vooraf is noodzakelijk! Je kunt je enkel en alleen aanmelden door een mail te sturen aan [email protected], met vermelding van het aantal personen en de gewenste start tijd van de rondleiding. Het aantal deelnemers is beperkt dus inschrijving gaat op volgorde van aanmelding. Je aanmelding is pas definitief als je daarvan bericht hebt ontvangen via de mail.

Naam organisatie Festival Industrie Cultuur
Soort activiteit Excursie / Rondleiding
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 30 september 2016: 15:30 - 16:30 uur
30 september 2016: 14:30 - 15:30 uur
30 september 2016: 13:30 - 14:30 uur
Adres Duyvis Wiener
Schipperslaan 15
1541KD Koog aan de Zaan
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.