Verstreken: DRONGO Taallaboratorium (2016)

In het Taallaboratorium op het DRONGO Talenfestival organiseren verschillende universiteiten grappige workshops over taal. Ga in tongbrekers de wereld rond of leer alles over automatische spraakherkenning.

Credits: Flickr, Language, Jurek d. via CC BY-NC-ND 2.0

Programma

Op 30 september en 1 oktober kun je verschillende workshops volgen van uiteenlopende onderzoeksgroepen:

Rond de wereld in tongbrekers – Universiteit Utrecht
Voor de één een aangenaam tijdverdrijf, voor de ander een middel om vriend van vijand te onderscheiden. Elke cultuur kent tongbrekers, raadsels en andere unieke taalspellen waarmee specifieke cultuurkennis wordt getest en overgedragen. Alleen, in tweetallen of in kleine groepjes maak je kennis met verschillende taalspellen uit het Caribisch gebied, West Afrika en Nederland. Wetenschappers uit Suriname, Ghana, Togo en Nederland nemen tongbrekers met je door, verklaren raadsels aan de hand van hun ontstaansgeschiedenis en laten andere taalspellen tot leven komen.
Op 30 september van 11:30 – 16:00 uur

Wat betekent Gallo in het Frans? – Advancing the European Multilingual Experience (AThEME)
Ontdek de fonologische verschillen en overeenkomsten tussen het Frans en het Gallo door middel van een spel. Het doel is om te tonen dat Gallo meer is dan “slecht Frans”, maar een volledig gevormde taal met zijn eigen fonologische systeem.
Op 30 september en 01 oktober van 11:00 – 17:00 uur

Een computer die naar je emoties luistert – Universiteit Twente Automatische spraakherkenning is de laatste jaren veel beter geworden dankzij het gebruik van Deep Learning en de toenemende beschikbaarheid van voorbeeldmateriaal. Daarnaast is het inmiddels ook kosteloos beschikbaar voor heel veel mensen dankzij de integratie in mobiele telefoons. Zo kun je tegen Siri of Google praten en een vraag stellen waarop je ook een gesproken antwoord krijgt. Maar Siri kan nog niet je emoties herkennen. De antwoorden die Siri geeft zouden flink verbeterd kunnen worden als er ook rekening wordt gehouden met de emoties van de gebruiker.

Hoe leer je een computer emoties herkennen? Hoe goed kunnen mensen eigenlijk emoties herkennen? In deze workshop, verzorgd door de Universiteit Twente, kun je zelf ervaren hoe moeilijk het soms kan zijn om emoties in spraak te herkennen. Test je eigen emotieherkenningsvaardigheden, uit een bepaalde emotie met je stem en laat omstanders en de computer raden welke emotie je hebt uitgebeeld. Door mee te doen help je echt wetenschappelijk onderzoek in het verbeteren van emotiemodellen. Op 30 september en 01 oktober van 11:30 tot 16:00 uur

Wat vertelt taalgebruik op sociale media over de gebruikers? Sociale media speelt een grote rol in het dagelijks leven. Mensen gebruiken taal om zichzelf online te representeren en om zich te verbinden met anderen. In dit onderdeel ontdek je wat taal wel (of niet) kan vertellen over sociale media gebruikers. Je krijgt de kans om zelf te raden wat de achtergronden van sociale media gebruikers (bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, locatie) zijn op basis van hun taalgebruik. Je resultaten worden vergeleken met anderen en zullen ook worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. 30 september van 14:00 tot 17:00 uur 01 oktober van 13:00 tot 17:00 uur

Prijs

Deze workshops zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het DRONGO Festival.

Naam organisatie DRONGO talenfestival
Soort activiteit Workshop
Doelgroep Volwassenen
Prijs
10,00 per persoon
Openingstijden 1 oktober 2016: 11:00 - 17:00 uur
30 september 2016: 11:00 - 17:00 uur
Adres DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.