Verstreken: DRONGO – Labs: Woorden opvatten (2016)

Hoe verstaan we halve woorden?

Credits: NIna A.J. via CC BY-ND 2.0

In alledaagse conversaties, spreken we woorden vaak maar half uit. Een woord als “natuurlijk” klinkt vaak als “tuuk”, “bijvoorbeeld” als “folt” en “wedstrijd” als ???? (wat denk je?). Zo zijn er talloze voorbeelden, niet alleen in het Nederlands, maar ook in veel andere talen (bijvoorbeeld in het Engels zegt men vaak “yesyah” voor “yesterday” en in het Frans zegt men vaak “mis” voor “ministre”). We horen halve woorden de hele dag, maar toch zijn we ons er niet van bewust. Sterker nog, de meeste moedertaalsprekers beweren dat zij woorden nooit verkorten. Echter, als ze dat niet zouden doen, dan zouden ze als een buitenlander klinken.

Deze labpresentatie gaat over de vraag hoe we halve woorden begrijpen. We weten dat moedertaalluisteraars totaal geen last ondervinden van halve woorden bij het volgen van alledaagse conversaties. Hoe komt dat? Hoe kun je bijvoorbeeld zo makkelijk weten dat “eik” niet naar een boom verwijst, maar een korte vorm is van “eigenlijk” en niet van, bijvoorbeeld, “ijselijk” of “feitelijk” of “ijsbak”? We zullen laten zien dat het zeker niet alleen context is die luisteraars gebruiken om halve woorden correct te interpreteren. In deze interactieve labpresentatie vind je antwoorden op deze vraag. Daarnaast behandelen we een aantal gerelateerde vragen over hoe taal in het brein georganiseerd is en hoe woorden in ons mentale woordenboek zijn opgeslagen. Alleen of met een partner doe je een computerspel waarin je strijdt tegen de andere bezoekers van DRONGO. Je hoort veel voorbeelden van half uitgesproken woorden, ziet de resultaten van luisterexperimenten die we uitgevoerd hebben en leert hoe het Nederlands echt in elkaar zit. Zo leiden we je langs de nieuwste inzichten in het alledaagse spraak verstaan.

Dit lab bevindt zich in de Blauwe Zaal

Het DRONGO talenfestival organiseert tijdens het Weekend van de Wetenschap meerdere activiteiten. Kijk voor alle activiteiten op de overzichtspagina

Naam organisatie DRONGO talenfestival
Soort activiteit Festival, Voorstelling / Demonstratie, Workshop, Spel
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs
10,00 per persoon
Openingstijden 1 oktober 2016: 11:00 - 17:00 uur
30 september 2016: 11:30 - 16:00 uur
Adres DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.