Verstreken: DRONGO – Labs: Uitdrukkingen (2016)

De boot missen: letterlijk of figuurlijk?

Credits: Joanna Penn via CC 2.0

Stel je het volgende voor: je haast je naar een uitverkoop in een winkel, alleen om daar aan te komen om te zien dat alles al verkocht is. De eigenaar van de winkel vertelt je: “Sorry, je hebt de boot gemist”. Als moedertaalspreker herken je deze opmerking waarschijnlijk als uitdrukking en begrijp je dat de man je vertelt dat je je kans gemist hebt. Deze uitdrukking is qua betekenis allicht vrij duidelijk. Maar wat is nu eigenlijk het verdere effect van deze kennis? Kan jouw kennis van de overkoepelende betekenis van een uitdrukking een effect hebben op je verwerking van de letterlijke taal in die uitdrukking? En hoe zit dat als je tweede taalleerder van het Nederlands bent?

In dit lab kun je meedoen aan een taal experiment waarmee we testen hoe de betekenis van woorden verwerkt wordt bij het lezen van uitdrukkingen. Verwerk je letterlijke woorden anders als je ze worden getoond in de context van een uitdrukking? Dit experiment is onderdeel van het ISLAproject.

Dit lab bevindt zich in de Blauwe Zaal

Het DRONGO talenfestival organiseert tijdens het Weekend van de Wetenschap meerdere activiteiten. Kijk voor alle activiteiten op de overzichtspagina

Naam organisatie DRONGO talenfestival
Soort activiteit Cursus, Festival, Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie, Workshop
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs
10,00 per persoon
Openingstijden 1 oktober 2016: 11:00 - 17:00 uur
30 september 2016: 11:30 - 16:00 uur
Adres DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.