Verstreken: DRONGO – Labs: Meertaligheid (2016)

MEERTALIGHEID OP SCHOOL

Credits: Speak, Patrick Humphries via CC BY-ND 2.0

De meerderheid van kinderen op Nederlandse basisscholen heeft een rijke taalachtergrond. Helaas wordt dit nog vaak gezien als een ‘probleem’ bij het leren van Nederlands, in plaats van dat het gezien wordt als iets waardevols. De talen van de leerlingen zouden het uitgangspunt moeten zijn voor het leren van Nederlands en een waardevolle bron tijdens het hele curriculum. We zullen u allerlei mooie voorbeelden van lesideeën laten zien die direct in de klas toepasbaar zijn. Ook zullen we ouders suggesties doen hoe zij zelf mee kunnen helpen op de school van hun kinderen om meer aandacht te geven aan de talen van de kinderen. Tevens is er een presentatie van taalbeleid wat overgenomen zou kunnen worden door andere scholen. Bij ons Lab kun je inspiratie op doen voor je eigen school: er zullen videoclips en foto’s worden getoond en we willen ook graag horen over welke activiteiten er bij jullie op school gedaan worden. Neem gerust foto’s mee voor op onze ‘good-practice-wall’. We zouden allemaal meer nieuwsgierig moeten zijn naar alle talen van de kinderen en hen aanmoedigen om die te blijven ontwikkelen zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen en trots zijn op hun meertaligheid!

Frederike Groothoff is PhD-student aan de Universiteit van Utrecht en tevens leerkracht op Taalschool het Mozaïek in Utrecht. Ze doet onderzoek naar de woordenschatontwikkeling van jonge nieuwkomers en op school is zij een van de aanjagers van meer meertaligheid in de school.

Mary Aben is leerkracht op Taalschool het Mozaïek in Utrecht en de coördinator van het Cultuur Educatie programma op deze school. De afgelopen jaren heeft zij een mooi programma helpen vormgeven met veel ruimte voor de talen van de leerlingen.

Joyce van Wijk is master student aan de Universiteit Utrecht en heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar taalbeleid rond meertaligheid op scholen. Ze heeft Taalschool Het Mozaïek geholpen bij het opstellen van officieel taalbeleid rond dit onderwerp.

Het DRONGO talenfestival organiseert tijdens het Weekend van de Wetenschap meerdere activiteiten. Kijk voor alle activiteiten op de overzichtspagina

Naam organisatie DRONGO talenfestival
Soort activiteit Cursus, Festival, Voorstelling / Demonstratie, Workshop
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs
10,00 per persoon
Openingstijden 1 oktober 2016: 11:00 - 17:00 uur
30 september 2016: 11:30 - 17:00 uur
Adres DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.