DRONGO – Labs: Engelse woordenschat

Verbeter je Engelse woordenschat in 15 minuten

Naar de website

Weet jij hoe een vijzel of een kruiwagen in het Engels heet? Daar kun je nu verandering in brengen! Speel een spelletje met de onderzoekers van het Donders Instituut uit Nijmegen en verrijk je Engelse woordenschat van alledaagse objecten. Met dit spelletje kun je meteen ontdekken hoe tweede taalonderzoekers proberen om meer te weten te komen over de manier waarop wij, in interactie, de woorden van een andere taal leren. Daarnaast houd je er praktische kennis aan over!

Één van de onderzoekers die je meer vertellen over dit onderwerp is Annika Brandt werkzaam als promovenda aan het Donders Instituut, waar ze tweede taalverwerving van grammaticale aspecten onderzoekt. Ze kijkt of, en onder welke omstandigheden, geavanceerde leerders nog steeds van conversaties met moedertaalsprekers kunnen leren om hun taalgebruik te verbeteren.

Anne Mickan heeft de Master Cognitieve Neurowetenschap aan de Radboud Universiteit gevolgd, met als specialisatie Taal en Communicatie. In augustus 2015 is ze afgestudeerd. Sindsdien werkt ze als onderzoeksassistent aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, waar ze experimenten uitvoert over verschillende aspecten van taalverwerking door één en tweetaligen. In september dit jaar begint ze met haar PhD aan het Donders Centre for Cognition. Het thema van haar onderzoek wordt ‘foreign language attrition’ – het vergeten van geleerde vreemde talen. Ze kijkt er enorm naar uit om hier meer over te weten te komen!

Johanna de Vos doet onderzoek bij het Donders Instituut naar hoe mensen de woorden van een vreemde taal kunnen leren in gesprekssituaties.

Mónica Wagner sinds haar jonge jaren al geïnteresseerd in tweetaligheid. Na haar studie Psychologie in Argentinië, ging ze naar Nederland om een master in cognitieve neurowetenschap en taal te doen aan de Radboud Universiteit. Nu werkt ze aan haar masterscriptie, waarbij ze hoopt te begrijpen waarom tweetaligen soms in een “verkeerde” taal te lijken kunnen luisteren.

Xiaochen Zheng is een promovenda van het Donders Instituut en de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek
naar hoe tweetaligen hun talen beheersen en hoe ze omgaan met taalfouten bij het wisselen tussen talen. Ze deed haar afstudeerproject aan het Donders Instituut, waarin ze onderzocht hoe Duitse leerders van het Nederlands zinnen in hun tweede taal begrijpen. Xiaochen spreekt Mandarijn Chinees, Shanghainees (een dialect uit zuid China) en Engels. Ze is momenteel Nederlands aan het leren.

Het DRONGO talenfestival organiseert tijdens het Weekend van de Wetenschap meerdere activiteiten. Kijk voor alle activiteiten op de overzichtspagina

Locatie

DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht

Datum en tijd

1 oktober 2016: 11:00 - 17:00 uur
30 september 2016 2016: 11:30 - 16:00 uur
Credits: RobertG NL via CC BY 2.0

Naam organisatie

DRONGO talenfestival

Soort activiteit

Cursus, Festival, Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie, Workshop

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

0,00 per persoon

Openingstijden

1 oktober: 11:00 - 17:00 uur
30 september 2016: 11:30 - 16:00 uur

Adres

DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht

Website

Ga naar de website

Social media

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.