Verstreken: DRONGO – Labs: Auditieve feedback (2016)

Kun jij je eigen stem horen?

Credits: Conversation, Daniel via CC BY-ND 2.0

Meestal praten we omdat we willen communiceren met anderen. Onze spraak brengt een boodschap over naar de luisteraar(s). Echter, we horen ook onze eigen stem als we praten. Dit wordt bijvoorbeeld duidelijk als we een telefoongesprek voeren. Een slechte verbinding kan ervoor zorgen dat je je eigen stem met vertraging terughoort.

Als je dit weleens hebt meegemaakt weet je hoe storend dit kan zijn. Dit fenomeen noemen we ‘vertraagde auditieve feedback’ en laat zien dat we naar onze eigen stem luisteren tijdens het praten. Auditieve feedback kan ook op andere manieren vervormd worden, bijvoorbeeld door een verandering in toonhoogte. Deze voorbeelden laten zien dat het geluid van onze eigen stem ons helpt om spraakfouten te detecteren of te vermijden. In dit lab kunnen bezoekers het effect van veranderde auditieve feedback ervaren, en leren hoe ons brein deze feedback gebruikt.

Het DRONGO talenfestival organiseert tijdens het Weekend van de Wetenschap meerdere activiteiten. Kijk voor alle activiteiten op de overzichtspagina

Naam organisatie DRONGO talenfestival
Soort activiteit Cursus, Festival, Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Familie
Prijs
10,00 per persoon
Openingstijden 1 oktober 2016: 11:00 - 17:00 uur
30 september 2016: 11:30 - 16:00 uur
Adres DRONGO talenfestival
Jaarbeursplein
3521 AL Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.