De Westelijke Eilanden: Grensgebied

De Westelijke Eilanden vormen een relatief onbekend gedeelte van het in de Gouden Eeuw ontwikkelde Amsterdam. Gebouwd in dezelfde tijd als de grachtengordel en de Jordaan, waren ze eeuwenlang bestemd voor de aan de Amsterdamse wereldhandel verbonden

Hoewel oorspronkelijk niet bedoeld voor bewoning, ontwikkelde het gebied zich in de loop ter tijd tot een buurt met een eigen karakter: een rafelrand, waar je tot luxe woningen omgebouwde 17de -eeuwse pakhuizen vindt naast 20ste-eeuwse sociale woningbouw. Ook vind je er de oudste nog bestaande private scheepswerf van de stad.

De wandeling wordt georganiseerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Tijdens de inleiding in Café ’t Blaauwhooft vertelt historicus Henk Looijesteijn over de geschiedenis van dit Amsterdamse grensgebied. Daarna volgt een rondleiding over het Prinsen-, het Bickers- en het Realeneiland.

Henk Looijesteijn is historicus van de Gouden Eeuw en onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij geeft regelmatig rondleidingen door Amsterdam.

Tijd

Verzamelen om 11:00 uur tot ca. 13.00 uur. Het programma begint met koffie en appeltaart.

Beginpunt

Café ’t Blaauwhooft, Hendrik Jonkerplein 1, 1013 KM Amsterdam.

Aanmelden

De rondleiding is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen, graag aanmelden via e-mail onder vermelding van ’Rondleiding Westelijke Eilanden’. Vermeld ook dat het gaat om de rondleiding op 2 oktober i.h.k.v. het Weekend van de Wetenschap.

Locatie

Café ’t Blaauwhooft
Hendrik Jonkerplein 1
1013 K Amsterdam

Datum en tijd

2 oktober 2016: 11:00 - 13:00 uur
Credits: Henk Looijesteijn via IISG

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.