Verstreken: De uitvindingen van de natuur (2016)

Wat maakt een alg giftig of een bodembeestje zo nuttig? En wat verandert klimaatverandering daaraan? Het zijn maar een paar van de vragen die je af kunt vuren op alle natuuronderzoekers bij het NIOO! Wat je allemaal van die natuur kunt leren…

Wat je tegen kunt komen? Gouden poep, brutale vogels, DNA, vogelgriep, giftige algen, bodembeestjes en exotische planten. Om eens wat te noemen. En je mag zelf weten of je dat doet met een speurtocht, een rondleiding, een lezing of een eigen experiment.

Hoe het leven van een wetenschapper eruit ziet: dat weet je na een bezoek aan deze dag! Je kunt in de labs kijken, door de kassen lopen of in de proeftuinen en nestkasten gluren. En je mag zelfs aan de slag als onderzoeker door vogelringen op te sporen, geuren te ontcijferen met een grote machine of hout te zagen op zoek naar ‘rotschimmels’. Op zoek naar een wat rustiger programma? Dat kan natuurlijk ook: laat een gids de mooiste plekjes aanwijzen of strijk neer bij een lezing over de bacteriën uit ons dagelijks leven.

De natuur doet eigenlijk al bijna 4 miljard jaar aan onderzoek. Ecologen bestuderen hoe de natuur in elkaar zit, en wat mensen daar van kunnen leren. Zo kun je de economie ‘circulair’ en de wereld duurzamer maken. Zij kijken bijvoorbeeld naar lichtvervuiling, medicijnresten in het water, milieuvriendelijkere landbouw en het ontdekken van nieuwe antibiotica. Ga dus ook een handje helpen!

Op de NIOO-website komt steeds nieuwe info over het programma: hou het in de gaten. Er staat ook een filmpje van de vorige editie, als voorproefje.

Let op: deze open dag is maar eens in de drie jaar!

Locatie

Kunsthal KAde
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort

Google maps

Datum en tijd

Vrijdag, 1 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Zaterdag, 2 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Zondag, 3 oktober 2021
Van 10.30 tot circa 16.00 uur

Naam organisatie

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Soort activiteit

Excursie / Rondleiding, Open dag

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis / Aanmelden

Openingstijden

1 oktober 2016: 11:00 - 17:00 uur

Adres

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Droevendaalsesteeg 10
6708 PB Wageningen

Website

Ga naar de website

Social media

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.