Verstreken: De patiënt bepaalt het onderzoek (2016)

Hoe jouw ervaring als patiënt gebruikt kan worden om zinvol wetenschappelijk onderzoek te doen.

Credits: Pixabay, Geralt via CC0

Dr. Anje te Velde, Principle Investigator aan het AMC, en Cees Smit van het Platform Patiënt en Voeding vertellen over nieuwe mogelijkheden voor patiënten participatie in wetenschappelijk onderzoek. Wat als je de patiënt als uitgangspunt neemt en op een gestructureerde manier informatie kunt halen uit zijn of haar ervaringswereld? Zouden wetenschappers dan wellicht geheel nieuwe en onverwachte ideeën voor onderzoek kunnen vinden? Ideeën die bovendien aansluiten bij wat een patiënt nodig heeft.

Serie mini-lezingen
Deze lezing is onderdeel van een vijftal mini-lezingen, verzorgd door Stichting Immunowell. De serie belicht opmerkelijke verbanden die volgens de laatste stand van de wetenschap een rol spelen bij gezondheid en ziekte. De andere mini-lezingen beantwoorden de volgende vragen: Hoe hangen verschillende aandoeningen en onderdelen van je lichaam met elkaar samen? Bijvoorbeeld autisme en je darmflora? Of wist je dat traumatische ervaringen invloed kunnen hebben op het ontstaan van ziekten? En welke rol speelt voeding bij gezondheid? De bijdrage van de patiënt om hier meer inzicht in te krijgen wordt steeds belangrijker. Nieuwe ontwikkelingen over patiëntenparticipatie krijgen ook aandacht in het veelzijdige programma.

Locatie

Bij de ingang van het AMC (Meibergdreef 9) kun je de bewegwijzering volgen.

Programma

Tijdstip Lezing Spreker
13:00 uur Autisme in je buik? Prof. dr. Aletta Kraneveld, UU
13:30 uur De darmflora: hype of echt belangrijk? Dr. Joost Wiersinga en drs. Bas Haak, AMC
14:00 uur Korte film Immunowell
14:15 uur Je bent wat je (niet) eet Dr. Marjolijn Duijvestein
14:45 uur Jong geleerd, oud aangedaan Dr. Peter Henneman, AMC
15:15 uur De patiënt bepaalt wetenschappelijk onderzoek Dr. Anje te Velde, AMC, en Cees Smit, Platform Patiënt en Voeding

Koffie, thee en een gesprek

Tussen de lezingen door is er gelegenheid om met de spreker en elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een kop koffie of thee en meer te weten te komen over de activiteiten van Immunowell.

Naam organisatie Stichting Immunowell
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 15:15 - 15:30 uur
1 oktober 2016: 15:15 - 15:30 uur
Adres AMC
Meibergdreef 9
1105AZ Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.