Verstreken: De oudste joodse bibliotheek (2016)

Ontdek tijdens de rondleiding de rol van bibliotheek Ets Haim op het onderwijssysteem en het leven van de eerste Sefardische Joden in Amsterdam.

Credits: Ets Haim

De collectie bevat circa 560 handschriften (1282 tot 20ste eeuw) en ongeveer 30.000 gedrukte werken (1484 tot heden) in 20.000 banden, waarvan circa 65 procent gedrukt in het Hebreeuws. Onder de gedrukte boeken bevinden zich zes Hebreeuwse incunabelen, ruim 450 Hebreeuwse unica, circa 400 unieke en zeldzame Spaanse en Portugese drukken en 750 gelegenheidsdrukken. Verder bezit Ets Haim circa 450 prenten en bladmuziek voor kinder- en mannenkoor.

De collectie weerspiegelt het 17de-eeuwse humanistische ideaal: het documenteren van alle terreinen van menselijk kennen, weten en activiteiten. Alle joodse standaardwerken zijn in vele edities beschikbaar: bijbeluitgaven, exegetische, hermeneutische, homiletische, juridische, didactische werken, én een aantal christelijke uitgaven. Naast Hebreeuwse en Aramese boeken zijn er o.a. werken in het Latijn, Grieks, Nederlands, Spaans, Portugees, Frans, Duits, Engels, Jiddisj en Ladino.

Bijzonderheden

Aanmelden bij deze rondleiding is verplicht. Dit kan telefonisch en per e-mail.

Bibliotheek Ets Haim bevindt zich in het complex van de Portugese Synagoge. I.v.m. de beveiliging is het niet toegestaan jassen en tassen mee de bibliotheek in te nemen. Deze kunt u bij de ingang van de bibliotheek achterlaten. Foto’s nemen mag alleen zonder flits.

Prijs

Deze rondleiding kost €8,50 in combinatie met een geldig entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier.

Naam organisatie Bibliotheek Ets Haim
Soort activiteit Excursie / Rondleiding
Doelgroep Volwassenen
Prijs
23,50 per persoon
Openingstijden 29 september 2016: 11:00 - 12:00 uur
Adres Bibliotheek Ets Haim
Mr. Visserplein 3
1011 RD Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.