De meute ontrafeld

Tijdens grote evenementen, zoals Koningsdag en de Tour moet er goed nagedacht worden over het veilig leiden van mensenmassa’s. Middels simulaties, kleine experimenten, kunnen we ons hier beter op voorbereiden. Wat is eigenlijk realistisch gedrag?

Naar de website

Hoe zorg je ervoor dat Utrecht in enkele dagen tijd zo’n 1 miljoen bezoekers veilig kan ontvangen? Dit aantal moest de stad namelijk begin juli 2015 verwerken rondom de Grand Départ van de Tour de France. Universiteit Utrecht laat je middels een klein experiment ervaren hoe er gevaarlijke situaties in een mensenmassa kunnen ontstaan. Om deze op te sporen en te voorkomen maken de onderzoekers een computersimulatie van het evenement.

Ze beginnen met het vinden van een virtuele route voor één persoon. Om te ontdekken hoe deze persoon botsingen met andere mensen voorkomt, duik je het motion capture laboratorium in. De simulatie wordt verder aangevuld met sociaal gedrag, zoals groepsgedrag en onderlinge coördinatie in drukke gebieden. Wat is eigenlijk realistisch gedrag?

Er wordt afgesloten met een praktijkvoorbeeld waarin de onderzoekers de voorbereidingen en simulaties rondom de afgelopen Grand Départ bespreken.

Utrecht Center for Game Research
Games spelen een steeds grotere rol binnen onze samenleving. Je kunt ermee oefenen, experimenteren, onderzoeken en leren in een veilige en motiverende omgeving. Vandaag kunt u proeven van een select aanbod uit het Utrecht Center for Game Research!

Programma Utrecht Center for Game Research

De demonstratie van de simulatietafel is doorlopend te bekijken tussen 12:00u en 16:30u. Er zijn daarnaast twee mini-colleges van Utrecht Center for Game Research van 12:30u tot 14:45u en van 16:00u tot 16:45u.

Programma Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap-programma van de Universiteit Utrecht. Meer informatie over de overige activiteiten op het Utrecht Science Park kunt u vinden op www.uu.nl/weekendvandewetenschap.

Locatie

David de Wied-gebouw
Universiteitsweg 99
3584CG Utrecht

Datum en tijd

2 oktober 2016: 12:00 - 16:30 uur
Credits: R. Geraerts/Universiteit Utrecht

Naam organisatie

Universiteit Utrecht

Soort activiteit

Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie

Doelgroep

Kinderen, Jongeren, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

2 oktober: 12:00 - 16:30 uur

Adres

David de Wied-gebouw
Universiteitsweg 99
3584CG Utrecht

Website

Ga naar de website

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.