Verstreken: De meute ontrafeld (2016)

Tijdens grote evenementen, zoals Koningsdag en de Tour moet er goed nagedacht worden over het veilig leiden van mensenmassa’s. Middels simulaties, kleine experimenten, kunnen we ons hier beter op voorbereiden. Wat is eigenlijk realistisch gedrag?

Credits: R. Geraerts/Universiteit Utrecht

Hoe zorg je ervoor dat Utrecht in enkele dagen tijd zo’n 1 miljoen bezoekers veilig kan ontvangen? Dit aantal moest de stad namelijk begin juli 2015 verwerken rondom de Grand Départ van de Tour de France. Universiteit Utrecht laat je middels een klein experiment ervaren hoe er gevaarlijke situaties in een mensenmassa kunnen ontstaan. Om deze op te sporen en te voorkomen maken de onderzoekers een computersimulatie van het evenement.

Ze beginnen met het vinden van een virtuele route voor één persoon. Om te ontdekken hoe deze persoon botsingen met andere mensen voorkomt, duik je het motion capture laboratorium in. De simulatie wordt verder aangevuld met sociaal gedrag, zoals groepsgedrag en onderlinge coördinatie in drukke gebieden. Wat is eigenlijk realistisch gedrag?

Er wordt afgesloten met een praktijkvoorbeeld waarin de onderzoekers de voorbereidingen en simulaties rondom de afgelopen Grand Départ bespreken.

Utrecht Center for Game Research
Games spelen een steeds grotere rol binnen onze samenleving. Je kunt ermee oefenen, experimenteren, onderzoeken en leren in een veilige en motiverende omgeving. Vandaag kunt u proeven van een select aanbod uit het Utrecht Center for Game Research!

Programma Utrecht Center for Game Research

De demonstratie van de simulatietafel is doorlopend te bekijken tussen 12:00u en 16:30u. Er zijn daarnaast twee mini-colleges van Utrecht Center for Game Research van 12:30u tot 14:45u en van 16:00u tot 16:45u.

Programma Utrecht Science Park

Deze activiteit is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap-programma van de Universiteit Utrecht. Meer informatie over de overige activiteiten op het Utrecht Science Park kunt u vinden op www.uu.nl/weekendvandewetenschap.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Kinderen, Jongeren, Familie
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 12:00 - 16:30 uur
Adres David de Wied-gebouw
Universiteitsweg 99
3584CG Utrecht
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.