Verstreken: Darmflora: hype of echt belangrijk? (2016)

Wat weten we van de rol van darmflora bij ziekte en gezondheid? Wat valt er nog te ontdekken over de miljoenen bacteriën die onze darmen goedgezind zijn?

Credits: Pixabay, Geralt via CC0

Dr. Joost Wiersinga en drs. Bas Haak van het Centrum voor Experimentele Moleculaire Geneeskunde aan het AMC vertellen over de rol van de darmflora in ziekteprocessen en hoe de beestjes in je darmen het functioneren van andere organen en in het lichaam mede beïnvloeden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat er een verband is tussen darmflora en je longen, en met de manier waarop bloedvergiftiging kan optreden.

Serie mini-lezingen
Deze lezing is onderdeel van een vijftal mini-lezingen die op zaterdag 1 en zondag 2 oktober worden verzorgd door Stichting Immunowell. De serie mini-lezingen belicht opmerkelijke verbanden die volgens de laatste stand van de wetenschap een rol spelen bij gezondheid en ziekte. De andere minilezingen beantwoorden de volgende vragen: Hoe hangen verschillende aandoeningen en onderdelen van je lichaam met elkaar samen? Bijvoorbeeld autisme en je darmflora? Of wist je dat traumatische ervaringen invloed kunnen hebben op het ontstaan van ziekten? En welke rol speelt voeding bij gezondheid? De bijdrage van de patiënt om hier meer inzicht in te krijgen wordt steeds belangrijker. Nieuwe ontwikkelingen over patiëntenparticipatie krijgen ook aandacht in het veelzijdige programma.

Locatie

Bij de ingang van het AMC (Meibergdreef 9) kun je de bewegwijzering volgen.

Programma

Onderstaand programma geldt voor zowel zaterdag 1 als zondag 2 oktober.

Tijdstip Programmaonderdeel Spreker
13:00 uur Autisme in je buik? Prof. dr. Aletta Kraneveld, UU
13:30 uur De darmflora: hype of echt belangrijk? Dr. Joost Wiersinga en drs. Bas Haak, AMC
14:00 uur Korte film Immunowell
14:15 uur Je bent wat je (niet) eet Dr. Marjolijn Duijvestein
14:45 uur Jong geleerd, oud aangedaan Dr. Peter Henneman, AMC
15:15 uur De patiënt bepaalt wetenschappelijk onderzoek Dr. Anje te Velde, AMC en Cees Smit, Platform Patiënt en Voeding

Koffie, thee en een gesprek

Tussen de lezingen door is er gelegenheid om met de spreker en elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een kop koffie of thee en meer te weten te komen over de activiteiten van Immunowell.

Naam organisatie Stichting Immunowell
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 13:30 - 13:45 uur
1 oktober 2016: 13:30 - 13:45 uur
Adres AMC
Meibergdreef 9
1105AZ Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.