Verstreken: CSI bi het Van Gogh (2016)

Kijk mee over de schouder van de restaurator. Breng een uniek bezoek aan het restauratieatelier van het Van Gogh Museum en ontdek de geheimen die in en onder de verf van Van Goghs meesterwerken schuilgaan.

Credits: René Gerritsen voor Van Gogh Museum Amsterdam

Onderzoek doen naar een kunstwerk begint met goed kijken. Met het blote oog merkt de restaurator al veel bijzonderheden op; niet alleen aan de voorkant van een schilderij, maar vaak ook aan de zijkanten en de achterzijde.

Voor verder onderzoek gebruikt de restaurator technische hulpmiddelen als röntgenfoto’s, infraroodreflectogrammen, UV-opnames en de microscoop. Samen met natuurwetenschappers worden de materialen geanalyseerd die Van Gogh in het schilderij gebruikt heeft. Met gespecialiseerde apparatuur weten zij uit het kleinst mogelijke deeltje van een schilderij – een verfmonster – vaak een grote hoeveelheid informatie af te lezen. Dit onderzoek levert nieuwe gegevens op over bijvoorbeeld verfsamenstelling of verkleuring van pigmenten. Dat helpt de museummedewerkers om in de toekomst nóg beter voor de kunstwerken te kunnen zorgen.

De restaurator vertelt je er alles over, en zal haar verhaal ondersteunen met demonstraties. Leer de onzichtbare details op de röntgenfoto lezen, of ontdek de voordelen van UV-fluorescentie voor het onderzoek. Zoom in op het verfoppervlak met de microscoop.

Verzamelpunt

Startpunt van deze activiteit is de informatiebalie in de centrale hal van het museum.

Prijs

De activiteit zelf is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor het Van Gogh Museum.

Bezoeker Prijs
Volwassenen €17,-
Kinderen t/m 18 jaar Gratis
Museumkaart Gratis
CJP €14,-

Inschrijving

Je dient je voor deze activiteit in te schrijven. Inschrijven kan op de dag zelf – 2 oktober – in het museum, vanaf 09:00 uur.

Naam organisatie Van Gogh museum
Soort activiteit Excursie / Rondleiding, Ontdekken, Voorstelling / Demonstratie
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs
17,00 per persoon
Openingstijden 2 oktober 2016: 14:00 - 14:45 uur
2 oktober 2016: 15:00 - 15:45 uur
Adres Van Gogh museum
Museumplein 6
1071 DJ Amsterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.