Verstreken: Botanische revolutie (2016)

Filosoof/archeoloog Norbert Peeters spreekt op het raakvlak van filosofie en botanie over het plantenwerk van Charles Darwin. Het plantenwerk van Darwin is nu vrij onbekend, maar bepaald niet onbelangrijk.

Credits: Hans Langeveld via het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Charles Darwin, beroemd natuurvorser, wordt vooral geassocieerd met de Galapagoseilanden, de Darwinvinken en de publicatie On the Origin of Species (1859) waarin hij zijn evolutieleer uiteenzet. Slechts een enkeling kent Darwin als plantkundige. Geplaatst in een evolutionaire context laat Norbert Peeters zien dat Darwin een ware revolutie teweeg bracht in onze kijk op planten. Hierin ontwaarde hij als eerste de eigenlijke betekenis van orchideeën, de macabere aard van vleesetende planten en de vreemde klimtechnieken van rank- en slingerplanten. Darwin ontdekte dat planten zintuiglijke organismen zijn. Jonge scheuten en bladeren nemen licht waar en reageren hierop. Deze zondagmiddaglezing gaat over deze botanische inzichten en ontdekkingen, maar ook over de gedeelde fascinatie van zowel Peeters als Darwin: vleesetende planten. Zij zijn aangepast om insecten en andere dieren te vangen en zelfs te verteren. Raak verwonderd door bijzonder

Norbert Peeters studeerde archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Samen met filosoof Th.C.W. Oudemans schreef hij eerder bewegende tentakels, groene grijparmen en vegetatieve valstrikken, inzichtelijk gemaakt met plantenproefjes van Darwin zelf.
Plantaardig: vegetatieve filosofie, dat in 2015 genomineerd werd voor de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek. In 2016 verscheen zijn boek Botanische revolutie over de plantenleer van Darwin. Als botanisch filosoof schrijft Peeters op het raakvlak van filosofie en botanie.

Prijs

Deze activiteit is gratis met een geldig toegangsbewijs voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Naam organisatie Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen, Kinderen
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 15:00 - 16:00 uur
Adres Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Westzeedijk 345
3015 AA Rotterdam
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.