Bodemdierendag

Welke onmisbare ‘bodemschatjes’ leven er allemaal onder onze voeten?! Ontdek het tijdens de Bodemdierendagen van 1 tot en met 10 oktober in je eigen achtertuin, het park, op je balkon of schoolplein.

Naar de website

Zonder bodemdieren geen gezonde bodem, en dus geen gezuiverd water of genoeg voedsel en stoffen voor kleren. Maar hoe gaat het met ze in de Nederlandse dorpen en steden? We vragen je om in jouw tuin op zoek te gaan en je vondsten aan ons door te geven.

Met de zoekkaart op www.bodemdierendagen.nl ontdek je welke bodemdieren er bij jou in de buurt leven. Dat vul je in op het formulier op de site. Daar zie je ook alle meldingen uit Nederland, en nog meer… Zoals ‘bodemdierensafari-weetjes’: kende je de tijgerworm en de zebraspin al?

Je kunt ervoor kiezen om alleen maar de hoofdgroepen aan te geven: is het bijvoorbeeld een slak of een pissebed? Maar met de zoekkaart en de extra tips op de website kun je ook ‘dieper graven’ naar soorten: vond je de kelderpissebed of een mospissebed? Dan wordt het echt zoeken voor gevorderden, en extra nuttig voor het onderzoek!

Vorig jaar organiseerde het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) voor het eerst de Bodemdierendag. En dat was een succes! De onderzoekers willen nu graag meer bodemdierenvondsten om deze te kunnen vergelijken, uit heel het land. Op de website vind je de nieuwe zoekkaart in ‘safaristijl’ en andere materialen voor de editie van 2016. Help je mee?!

Locatie

Malieveld
2594 Den Haag

Datum en tijd

1 oktober 2016 - 10 oktober 2016 2016
Credits: Theodoor Heijerman / Bodemdierendagen NIOO-KNAW & CSE

Naam organisatie

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

Soort activiteit

Ontdekken, Spel

Doelgroep

Kinderen, Volwassenen, Familie, Educatief programma BO

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

1 oktober - 10 oktober 2016

Adres

Deze activiteit is online te bezoeken

Website

Ga naar de website

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.