Biologie op z’n mooist – 20e eeuw

Waan je in een interessante biologieles van de 19e eeuw. Louis Sauter is je enthousiaste biologieleraar en neemt je terug in de tijd aan de hand van de welbekende werken van Brendel.

Naar de website

Op zaterdag 1 oktober geeft bioloog Louis Sauter les in het oude schoollokaal van Streekmuseum De Meestoof. In deze les gebruikt hij modellen, tekeningen en schoolplaten die populair waren in een tijd dat microscopen te duur waren voor klassikaal gebruik en foto’s, films en beamers er nog niet aan te pas kwamen.

Hoe ziet een grashalm, bloem of eikenbloesem er van binnen uit? Als je dat nu wilt weten, zoek je naar een filmpje of plaatje op internet, of je pakt een microscoop. Maar vóór de Tweede Wereldoorlog was er geen geld voor een microscoop in de klas, laat staan voor een filmpje. En wat moet je dan als je nieuwsgierig bent? De slimme Duitse vader en zoon Brendel maakten deze schitterende botanische modellen om planten mee te ontleden. Zodat iedereen gemakkelijk kon zien waar de bloemblaadjes, stamper en stengel zitten! Ontdek zelf hoe verfijnd en vernuftig deze wetenschappelijke modellen zijn.

Bijzondere “Brendels”

Rond het midden van de 19e eeuw begonnen vader en zoon Brendel in hun atelier in Breslau van hout, gips, textiel en papier-mache botanische modellen te maken. Deze modellen waren groot – wel 20 tot 40 cm – en konden vaak uit elkaar gehaald worden. Omdat ze tamelijk goedkoop te produceren waren, werden ze populair als onderwijsmateriaal. De firma Brendel bleef bestaan tot 1927.

Maar niet alleen 3-dimensionale modellen waren populair. Ook platen van koeien en paarden die uit verschillende afneembare lagen bestaan en waar je, stap voor stap, van de hele koe naar een geraamte gaat. En tekeningen van planten, bloemen en dieren; bewonderenswaardig nauwkeurig. In de ogen van menig bioloog én Streekmuseum De Meestoof zijn dit niet slechts lesmaterialen, maar met recht echte kunstwerkjes. Tot slot, voor de onoplettende leerling, de wandplaten uit de ouderwetse schoollokalen. “In sloot en plas” herinneren we ons nog wel allemaal.

Aanmelden

S.v.p. aanmelden per mail (demeestoof @ zeelandnet.nl) of telefonisch 06-22826192. Er kunnen maximaal 30 personen deelnemen aan deze activiteit.

Prijs

Deze activiteit is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor Streekmuseum de Meestoof.

Bezoeker Prijs
Volwassene € 3,50
Kinderen 4t/m16 jaar € 2,00
Museumjaarkaarthouder gratis

Openingstijden

Het museum en de koffiekamer zijn geopend van 13:00-17:00 uur.

Locatie

Streekmuseum De Meestoof
Bierensstraat 6,
4697 GE Sint-Annaland

Datum en tijd

1 oktober 2016: 14:00 - 15:00 uur
Credits: RBGE collectie

Naam organisatie

Streekmuseum De Meestoof

Soort activiteit

Voorstelling / Demonstratie, Workshop

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen

Toegangsprijs

0,00 per persoon

Openingstijden

1 oktober: 14:00 - 15:00 uur

Adres

Streekmuseum De Meestoof
Bierensstraat 6,
4697 GE Sint-Annaland

Website

Ga naar de website

Social media

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.