Autisme in je buik?

Autisme en ook andere breinziekten gaan vaak gepaard met darmproblemen. Zijn onze darmen en haar bewoners, de darmbacteriën, een mogelijk aangrijpingspunt voor behandeling?

Naar de website

Prof. dr. Aletta Kraneveld zal een mini-lezing geven over de mogelijke effecten van speciale voeding op de darm-brein as in autisme. Aletta Kraneveld is hoogleraar en immuno-farmacoloog en als onderzoeker werkzaam bij het Utrecht Institute for Pharmaceutical Science van de Faculteit Bètawetenschappen, Universiteit Utrecht.

Serie mini-lezingen
Deze lezing is onderdeel van een vijftal mini-lezingen die op zaterdag 1 en zondag 2 oktober worden verzorgd door Stichting Immunowell. De serie mini-lezingen belicht opmerkelijke verbanden die volgens de laatste stand van de wetenschap een rol spelen bij gezondheid en ziekte. De andere minilezingen beantwoorden de volgende vragen: Hoe hangen verschillende aandoeningen en onderdelen van je lichaam met elkaar samen? Bijvoorbeeld autisme en je darmflora? Of wist je dat traumatische ervaringen invloed kunnen hebben op het ontstaan van ziekten? En welke rol speelt voeding bij gezondheid? De bijdrage van de patiënt om hier meer inzicht in te krijgen wordt steeds belangrijker. Nieuwe ontwikkelingen over patiëntenparticipatie krijgen ook aandacht in het veelzijdige programma.

Locatie

Bij de ingang van het AMC (Meibergdreef 9) kun je de bewegwijzering volgen.

Programma

Onderstaand programma geldt voor zowel zaterdag 1 als zondag 2 oktober.

Tijdstip Programmaonderdeel Spreker
13:00 uur Autisme in je buik? Prof. dr. Aletta Kraneveld, UU
13:30 uur De darmflora: hype of echt belangrijk? Dr. Joost Wiersinga en drs. Bas Haak, AMC
14:00 uur Korte film Immunowell
14:15 uur Je bent wat je (niet) eet Dr. Marjolijn Duijvestein
14:45 uur Jong geleerd, oud aangedaan Dr. Peter Henneman, AMC
15:15 uur De patiënt bepaalt wetenschappelijk onderzoek Dr. Anje te Velde, AMC en Cees Smit, Platform Patiënt en Voeding

Koffie, thee en een gesprek

Tussen de lezingen door is er gelegenheid om met de spreker en elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een kop koffie of thee en meer te weten te komen over de activiteiten van Immunowell.

Locatie

AMC
Meibergdreef 9
1105AZ Amsterdam

Datum en tijd

2 oktober 2016: 13:00 - 13:15 uur
1 oktober 2016: 13:00 - 13:15 uur
Credits: Pixabay, nikodem1981 via CCo

Naam organisatie

Stichting Immunowell

Soort activiteit

Lezing / Debat

Doelgroep

Jongeren, Volwassenen

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

2 oktober: 13:00 - 13:15 uur
1 oktober: 13:00 - 13:15 uur

Adres

AMC
Meibergdreef 9
1105AZ Amsterdam

Website

Ga naar de website

Social media

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) is de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland.