Verstreken: Astrofotografie voor kinderen (2016)

Tijdens het Weekend van de Wetenschap mogen de bezoekers met hun eigen smartphone de zon fotograferen via de speciale zonnekijkers van Sterrenwacht Tivoli.

Credits: Sterrenwacht Tivoli

Bij een sterrenwacht kun je sterren kijken. Alle sterren – op één na – staan minimaal 10 lichtjaren van ons verwijderd. Als daar een foto van wilt maken blijft het altijd een lichtpuntje, hoe ver je ook probeert in te zoomen. Met de speciale zonnekijkers van Sterrenwacht Tivoli kun je naar een ster kijken die “dichterbij” staat, namelijk onze zon. Ze hebben 3 type kijkers die elk een gedeelte van het lichtspectrum doorlaten en daarmee speciale objecten en gebeurtenissen tonen die continue op en in onze zon plaats vinden.

Met behulp van speciale houders kun je je mobieltje aan een van de kijkers koppelen en Protuberansen (Zonnevlammen) fotograferen, zonnevlekken vastleggen en de filamenten op het oppervlak van de zon zien.

Je kunt je foto’s vervolgens indienen via Facebook. Daar wordt één van de foto’s verkozen tot de mooiste van dit weekend.

Als het bewolkt is, kun je foto’s zien die medewerkers van Sterrenwacht Tivoli zelf hebben gemaakt en kun je leren hoe je met een eenvoudige telescoop zelf kunt waarnemen. De sterrenwacht heeft hiervoor 6 speciale telescopen staan.

Naam organisatie Sterrenwacht Tivoli
Soort activiteit Ontdekken, Sterren kijken, Workshop
Doelgroep Kinderen
Prijs gratis
Openingstijden 1 oktober 2016: 14:00 - 16:00 uur
Adres Sterrenwacht Tivoli
Jezuïetenplein 33
4731 HX Oudenbosch
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.