Verstreken: Antibiotica in de veehouderij (2016)

Tijdens de lezing van David Speksnijder, dierenarts en onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde, kom je alles te weten over antibioticaresistentie en (het terugdringen van) antibioticagebruik in de veehouderij.

Credits: Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, afdeling Multimedia

Net als mensen kunnen dieren ziek worden door bacteriën. Soms is dan een behandeling met antibiotica nodig. Door het gebruik van antibiotica gaan de meeste bacteriën dood, maar soms kunnen bacteriën resistent worden. Deze resistente bacteriën kunnen zich verspreiden naar mensen via bijvoorbeeld ons voedsel of via het milieu. Dat kan tot gevolg hebben dat antibiotica dan ook niet meer goed werken bij mensen. Daarom is het belangrijk dat antibiotica in de veehouderij op een goede manier worden gebruikt en zijn er regels voor het gebruik van antibiotica in dieren.

Aanmelden

Meld je nu aan voor deze activiteit via het aanmeldformulier.

Programma voor jong en oud

Gedurende de hele dag verzorgt de faculteit Diergeneeskunde een doorlopend programma, van 11:00 tot 15:00 uur. Zo kunnen de allerkleinsten zich prima vermaken in de knutselhoek of een bezoek brengen aan het knuffeldierenspreekuur. Ook aan de nieuwsgierige tieners is gedacht, zo kunnen zij op ontdekkingstocht door de prachtige anatomische collectie in het Studielandschap.

Knuffeldieren spreekuur (tot 8 jaar) Heb jij een knuffeldier met een zere poot, een gat in zijn hoofd, een wondje of wil hij misschien niet meer eten? Kom dan naar de knuffeldierendokter! Hij gaat jouw knuffeldier dan weer beter maken!

Speurtocht studielandschap (tot 16 jaar ) Ga op ontdekkingstocht door de prachtige collectie preparaten, modellen, skeletten, leskisten en boekenkasten vol met studiemateriaal en vindt de verborgen schatten in het Studielandschap van de faculteit Diergeneeskunde.

Knutselhoek (tot 8 jaar) Ook aan de kleintjes is gedacht. Kom naar de knutselhoek en maak je creatiefste werk. Alle werkjes worden beloond. De allermooiste verdient een leuke prijs!

Kinderboerderij Bij de ingang van het Androclusgebouw bevindt zich een kleine boerderij met o.a. schapen, geiten en ezels.

Informatiemarkt Op de eerste verdieping van het Androclusgebouw is een informatiemarkt met diverse stands van een aantal van onze samenwerkingspartners en studieverenigingen.

Voor deze doorlopende activiteiten hoef je, je niet apart aan te melden, maar je kunt je interesse in één of meerdere activiteiten aangeven in het aanmeldformulier.

Naam organisatie Universiteit Utrecht
Soort activiteit Lezing / Debat
Doelgroep Jongeren, Volwassenen
Prijs gratis
Openingstijden 2 oktober 2016: 13:00 - 13:45 uur
Adres Universiteit Utrecht
Budapestlaan 4a-b
3584 CD Utrecht
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.