Academiegebouw RUG Groningen

Waarom winnen kinderen toch altijd met Memory? Hoe werken onze hersenen precies? Waarom heet je eigenlijk zoals je heet? En wanneer loopt iets ‘in de soep’? Vier onderwerpen die aan bod komen in het lezingenprogramma in het Academiegebouw.

Naar de website

Maar er is meer. Wie was Frits Zernike? Ga mee op een rondleiding door het imposante Academiegebouw. Of kom naar het Wetenschapscafé, waar jonge wetenschappers over hun meest recente onderzoeksresultaten vertellen.

Programma

AULALEZINGEN

13.00 uur Bart Eggen ‘Hersenen, waar bestaan ze uit en hoe werken ze?’ Hoe zit dit ingewikkelde orgaan in elkaar en hoe stuurt het je lichaam aan? Dit is een ‘grootouder-kleinkind’ lezing, georganiseerd door de Senioren Academie en de Scholierenacademie van de RUG. De lezing is geschikt voor kinderen van circa 8 tot 12 jaar oud (met hun opa of oma). Bart Eggen is neurowetenschapper, werkzaam bij de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG

14.00 uur Douwe Draaisma ‘Waarom zijn kinderen beter in Memory?’ Hoe komt het toch dat vaders, moeders, opa’s en oma’s bijna nooit kunnen winnen van kinderen met geheugenspellen, zoals Memory? Douwe Draaisma is hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG.

15.00 uur Wilbert Kolkman ‘Familie en Recht’ Waarom zijn de ouders de baas over een kind? Waarom heet je eigenlijk zoals je heet? Wanneer word je meerderjarig? Wat gebeurt er met je spullen als je gaat trouwen? En scheiden? Er bestaan in Nederland talloze regels die betrekking hebben op familierelaties: het familierecht. Dit college gaat over een aantal van die regels, die misschien ook op jou van toepassing zijn. Dit is een ‘grootouder-kleinkind’ lezing, georganiseerd door de Senioren Academie en de Scholierenacademie van de RUG. De lezing is geschikt voor kinderen van circa 8 tot 12 jaar oud (met hun opa of oma). Wilbert Kolkman is hoogleraar privaatrecht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG.

16.00 uur Petra Hendriks ‘Dubbele bodems in taal’ ‘In de soep lopen’. Wat gebeurt er in het hoofd van bijvoorbeeld oudere mensen als zij dit soortuitdrukkingen horen? Petra Hendriks is hoogleraar semantiek en cognitie aan de Faculteit der Letteren van de RUG.

SENAATSKAMER 13.15 en 15.15 uur Bernhard Hoenders ‘Frits Zernike, Nobelprijswinnaar’ Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Frits Zernike is overleden. Nobelprijswinnaar in 1953 en naamgever van de Zernike Campus, Zernike College, Zernikelaan en ook van Zpannend Zernike! Maar wie was hij eigenlijk? Wat heeft hij betekend voor Groningen en de wetenschap? Bernard Hoenders weet het en vertelt erover.

RONDLEIDINGEN DOOR HET ACADEMIEGEBOUW Start: 12.00, 12.45, 13.45, 14.45, 15.45, 16.45 uur, hal Academiegebouw Twee ‘hoogleraren’ laten het Academiegebouw zien van hun Rijksuniversiteit Groningen. Van de Aula met de beroemde muurschildering van Matthijs Röling en Wout Muller, via de traditionele Heymanszaal, de Senaatskamer met de eeuwenoude hoogleraarportretten tot in de kelder van het Academiegebouw met grafstenen van beroemde geleerden.

ONTMOET WETENSCHAPPERS IN HET WETENSCHAPSCAFÉ 12.00-17.00 uur De Groninger universiteit herbergt veel talent. In het Wetenschapscafé presenteren enkele van hen de opmerkelijke resultaten van hun onderzoek. Praat onder het genot van een kop koffie of thee of een glas fris met echte onderzoekers. Vraag hen over van alles, dat vinden ze leuk! Pianist Robbie de Groot speelt ondertussen op zijn eigen karakteristieke wijze uw verzoeknummers.

Locatie

Academiegebouw
Broerstraat 5
9712CP Groningen

Datum en tijd

1 oktober 2016: 12:00 - 17:00 uur
Credits: scholierenacademie RUG

Naam organisatie

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Soort activiteit

Excursie / Rondleiding, Lezing / Debat, Open dag

Doelgroep

Volwassenen, Familie

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

1 oktober: 12:00 - 17:00 uur

Adres

Academiegebouw
Broerstraat 5
9712CP Groningen

Website

Ga naar de website

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.