LofarDag

Kennismaken met astronomie en de enorme radiotelescoop LOFAR in een prachtig natuurgebied bij Exloo. Excursies door deskundige gidsen en kinder- en jeugdprogramma's rondom astronomie, natuur en water.

Naar de website

logo stichting lofartafel

Op de LofarDag vertellen deskundige gidsen over de radiotelescoop LOFAR, die gebruik maakt van duizenden kleine antennes verspreid over Noord-west Europa. Deze antennes vangen signalen op uit de ruimte. Hoe werkt dat nou en wat levert dat op aan nieuwe inzichten? Ook wordt er verteld over het natuurgebied langs de oerrivier de Hunze bij Exloo, waar de kern van de radiotelescoop staat. Er zijn aparte jeugd- en kinderprogramma’s, gericht op het zelf ontdekken van de natuur, de werking van het heelal en water met workshops natuurfotografie en vlotten bouwen. Vanaf een centrale parkeerplaats is er vervoer naar het terrein. Er is in het terrein een kleine horeca voorziening.

Stichting LofarTafel, is met LofarZone en de LofarDag, al vanaf 2005 actief om het LOFAR project onder de aandacht van een breder publiek te brengen en zo voor het gebied tot economische spin-off te komen. Het natuurgebied bij Exloo en Buinen heeft zich inmiddels prachtig ontwikkeld en de LOFAR telescoop levert veel interessante onderzoeksresultaten op. De LofarTafel vindt dat dit boeiende verhaal verteld moet worden. Daarom organiseert de LofarTafel eens in de twee jaar een LofarDag voor mensen die in dit gebied en in astronomie geïnteresseerd zijn. De voorgaande LofarDagen waren in 2011 en 2013.

Locatie is moeilijk bereikbaar voor rolstoelgebruikers

Datum en tijd

Zondag 4 oktober 12.00-17.00

Naam organisatie

LofarDag in de LofarZone

Toegangsprijs

gratis

Openingstijden

Zondag 4 oktober 12.00-17.00

Adres

Hoofdstraat 78, 9525 PH
Buinen

Website

Ga naar de website

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.