Sterrenwacht Mercurius

In het Weekend van de Wetenschap krijgt de bezoeker uitleg over de werking van telescopen.

Hoe werkt een telescoop? En wat kun je allemaal zien.

Hiervoor hebben wij op zaterdag 4 oktober drie presentaties gepland. Om 14.00 uur – 16.00 uur en 19.00 uur. Op zondag 5 oktober zijn er twee presentaties: 14.00 uur en 16.00 uur.

Een telescoop is, net als een verrekijker, een optisch instrument waarmee verre voorwerpen vergroot kunnen worden waargenomen. De naam komt uit het Grieks en betekent „ver-kijker”. Terwijl een verrekijker bedoeld is om op relatief korte afstanden te kijken, is een telescoop vooral bedoeld voor astronomische waarnemingen, dus op zeer grote afstanden.

We nemen de bezoeker altijd mee naar onze Carl Zeiss kijker uit 1922 die onder de koepel van de sterrenwacht staat. Bij helder weer overdag kijken we naar de Zon en op zaterdag avond kunnen we de Maan door de telescoop laten zien. Ook laten we ’s avonds zien dat een ster ook door een telescoop altijd een klein lichtpuntje blijft omdat sterren gewoonweg te ver van ons vandaan staan. Maar… door een telescoop zie je wel sterren die je met het ‘blote‘ oog niet kunt zien.

Altijd al eens door een telescoop willen kijken? Kom dan naar sterrenwacht Mercurius.

Naast de telescoop en de presentatie kunt u ook de expositie over ruimtevaart, weer- en sterrenkunde bekijken. Sterrenwacht Mercurius: Zeker de moeite waard!

Naam organisatie Sterrenwacht Mercurius
Doelgroep A
Prijs
per persoon
Openingstijden Woensdagt/mvrijdag9.00-17.00uur
1eVrijdagvandemaandvan20.00-23.00uur
Zaterdag13.00-22.00uur
Zondag13.00-18.00uur
Website Ga naar de website
Deel deze activiteit
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.