Ambassadeurs en reporter 2017

Niemand minder dan André Kuipers (ESA-ruimtevaarder) en Erik Scherder (hoogleraar Neuropsychologie) waren in 2017 de ambassadeurs van het Weekend van de Wetenschap. Zij waren op 7 en 8 oktober aanwezig op locaties in het land waar bezoekers hen tijdens hun ontdekkingsreis in de wereld van wetenschap en technologie konden ontmoeten. Milouska Meulens (bekend van het Jeugdjournaal) deed verslag voor het Weekend van de Wetenschap vanaf verschillende locaties.

  • Andre Kuipers, Erik Scherder en Milouska Meulens
  • Reporter Milouska Meulens voor het Weekend van de Wetenschap. Fotograaf: Samuel van Leeuwen

Erik Scherder

Erik Scherder

Professor Erik Scherder is hoogleraar Neuropsychologie bij de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij is tafelgast van DWDD, heeft meerdere DWDD University colleges gegeven en is verbonden aan de Universiteit van Nederland. Daarnaast schreef hij onder meer de boeken Laat je hersenen niet zitten en Singing in the brain. Dit jaar is Scherder benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens het Weekend van de Wetenschap is Erik op verschillende locaties aanwezig.

“Als onderzoeker doorloop je vele kleine stappen om de wereld om je heen beter te begrijpen. Het delen van die stappen wekt een hoop enthousiasme op bij mensen. Ik vind het geweldig dat honderden wetenschappers en techneuten dat tijdens het Weekend van de Wetenschap tegelijkertijd doen. Ga op pad naar de vele deelnemers, ga in gesprek en ontdek dat wetenschap niet in grote sprongen ontstaat, maar in kleine stappen gebeurt.”

Erik Scherder
André Kuipers

André Kuipers

André Kuipers

In 2004 heeft André Kuipers zijn jongensdroom verwezenlijkt toen hij voor zijn eerste missie de ruimte inging als astronaut. In 2011 verliet André de aarde opnieuw voor een verblijf van maar liefst 193 dagen in de ruimte. Naast zijn werk als ruimtevaarder zet hij zich ook in als ambassadeur voor diverse goede doelen en is hij presentator en spreker. In dit jubileumjaar van 60 jaar ruimtevaart zet André middels bijzondere activiteiten ruimtevaart volop in de schijnwerpers. Zo was hij op 8 oktober aanwezig bij ESA ESTEC.

“Ik voel me ontzettend vereerd om ambassadeur van het Weekend van de Wetenschap te zijn, waarbij ik wetenschap en techniek onder de aandacht kan brengen bij kinderen en jongeren. Als vader van vier zie ik als geen ander het belang daarvan in. Ik heb het tot mijn doel gemaakt om zoveel mogelijk mensen te vertellen hoe schitterend onze planeet is, maar ook hoe kwetsbaar. Bestaande en nieuwe technologieën helpen ons om ruimte te geven aan onze aarde en deze voor toekomstige generaties schoner en duurzamer te maken.”

Hier kon je André Kuipers vinden tijdens het Weekend van de Wetenschap

Milouska Meulens

Milouska Meulens

Milouska Meulens

Milouska Meulens was maar liefst 15 jaar lang het vertrouwde gezicht van het Jeugdjournaal. Sinds 2015 presenteert ze het live natuurprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 en sinds vorig jaar ook het wekelijkse journalistieke reportageprogramma Groen Licht op NPO 2 over groene feiten en fabels. In 2006 was ze ‘de mol’ in het populaire televisieprogramma: Wie is de Mol? In 2017 is zij razende reporter voor het Weekend van de Wetenschap en deed zij live-verslag bij verschillende activiteiten.

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt georganiseerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.